NATJECANJA MLADIH TEHNIČARA

Tijekom čitavog siječnja vrijedna ekipa Zajednice tehničke kulture pomagala je u pripremama učenika za natjecanje mladih tehničara. Siječanj je bilo vrijeme pogoršane epidemiološke situacije i učenici i mentori puno su vremena izgubili u izolacijama, ali ipak su zadnja tri dana svi bili zdravi i uspjeli održati čak i probno natjecanje.

-U četvrtak 3. veljače provedeno je 64. Natjecanje mladih tehničara RH (šk. god. 2021./2022.) u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, te Hrvatske zajednica tehničke kulture. Natjecanju je pristupilo ukupno 20 učenica i učenika OŠ Ludbreg od čega 11 polaznika cjelogodišnjih radionica tehničkih aktivnosti koje provodi ZTK grada Ludbrega. Natjecatelji su bili podijeljeni u četiri kategorije: Robotika, Elektronika, Automatika i Radiokomunikacije. Nakon slanja bodova na Županiju, od naših 11 polaznika čak 9 je prošlo na Županijsko natjecanje koje će se održati 4. ožujka u Varaždinu. I dalje se punom parom radi s učenicima i pripremaju se teži zadaci. Velika želja i cilj nam je da barem troje djece ide na državno natjecanje – kaže u Zajednici tehničke kulture Ludbreg.

Natjecanje u tehničkoj kulturi se sastoji od tri dijela koji se posebno boduju. To su: teorija, tehničko crtanje i praktični rad.

-To sve nije jednostavno odraditi kvalitetno i treba puno pripreme. Priprema je posebno važna za praktični rad gdje ne samo da se boduje je li rad napravljen prema uputama nego taj rad učenik/ca mora i usmeno objasniti, a iza sebe nakon rada mora ostaviti uredno i pospremljeno radno mjesto. Sve su to osobine tehničara koje je nužno njegovati i razvijati kod djece jer će im jako dobro doći kad počnu raditi na svojim radnim mjestima – objašnjavaju u Zajednici.

Već u prvom tjednu nakon Nove godine, odrađen je niz radionica programiranja, 3D printanja i tehničkog crtanja. Odaziv je bio izvrstan i to je članove motiviralo da smišljaju još bolje radionice za zimske praznike u veljači. U tjednu zimskih praznika 21.- 25. veljače održane su radionice: 3D printanja, modelarstva i elektronike.

-Napravljen je mali zaokret time da se uvela elektronika kao radionica za početnike, te modelarstvo. Područje tehničke kulture je jako široko, ali cilj Zajednice je ostati centar elektronike i s njom povezanih znanosti jer naše šire područje obiluje industrijom koja uvijek traži i vrednuje upravo tehničare/ke koji razumiju elektroniku. Osim elektronike važni su nam i programiranje, 3D oblikovanje i tehničko crtanje. Na svemu tome moramo još puno raditi da omogućimo mladima podršku u razvoju – poručuju iz Zajednice.

Ako niste uspjeli upisati dijete u Zimske radionice u organizaciji Zajednice tehničke kulture Ludbreg, novu priliku imate već za Uskršnje praznike. Sve novosti možete pratiti na njihovom webu www.ztkl.hr i Facebook stranici “Zajednica tehničke kulture grada Ludbrega”.