);
Zajednica tehničke kulture iduće će godine proslavit svoj 45. rođendan

Zajednica tehničke kulture iduće će godine proslavit svoj 45. rođendan

Utemeljena je 18. lipnja 1977. godine, a prvi predsjednik bio je Uglješa Špikić. Od tada do danas kroz prostorije i radionice ZTKL prošle su stotine djece i mladih koji su sada već ozbiljni i odrasli ljudi s vlastitom djecom koju i sami rado šalju na radionice koje su sami pohađali. Vremena su se tehnološki promijenila pa sada uz rad na elektronici postoje i radionice: programiranja robota, automatizacije, 3D printanja. ZTKL je i dalje posvećena promociji svih aktivnosti vezanih za tehničku kulturu i edukaciji djece i mladih.

Preseljenje prostora

Ove godine, kako bi omogućili nesmetan rad i širenje naše Srednje škole Ludbreg, ZTKL je preseljen u nove prostore, u zgradu preko puta. Nova adresa je sada Trg Svetog Trojstva 14, drugi kat desno. No, ZTKL i dalje koristi prostor u Srednjoj školi gdje se nalaze uređaji za radiokomunikaciju vezani za, svima poznatu, visoku antenu pored zgrade.

Uz to, najvažniji član, osnivač, stup Zajednice i voditelj programa kroz desetljeća i kroz generacije Ivan Marcijan, ove godine je otišao u mirovinu.

Iako je preseljenje usporilo rad Zajednice u proljeće/ljeto 2021., i opet pokazalo veliko zajedništvo starih članova, ali i podmlatka, te je proces selidbe i više nego uspješno okončan. Mlade snage ZTKL dobile su odriješene ruke za preorganizaciju i modernizaciju rada Zajednice.

U novim prostorima ZTKL postoji izvrsno opremljenu učionica i radionica sa suvremenim alatima. Ali najvažnije od svega, zadržan je entuzijazam članova kroz zajedništvo, a tako i perspektiva za daljnji rad.

Novi val

Nakon preseljenja u nove prostorije otvorila se mogućnost organizacije radionica i programa izvanškolskih tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Podignuta je web stranica www.ztkl.hr koju održavaju sami članovi te Facebook stranica „Zajednica tehničke kulture grada Ludbrega“ po standardima koje drže Zajednice tehničkih kutura i drugih gradova te Hrvatska zajednica tehničke kulture. Uspostavljena je izvrsna suradnja s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Mladen Krestner koja je su u sklopu svojeg programa posudila Micro:bit uređaje za radionice ZTKL. Nakon svake radionice uređaji se vraćaju u knjižnicu, tako da ih svaki sudionik može kasnije sam posuditi i raditi na njima kod kuće. Znači da se i dalje ide u smjeru omogućavanja bavljenja tehnikom za svakog tko je zainteresiran, neovisno o materijalnim mogućnostima.

Najvažniji dio edukacije obavlja se u suradnji s OŠ Ludbreg. Rade se pripreme djece osnovne škole za takmičenje u tehničkom odgoju. Obzirom da je tehnički odgoj novim školskim kurikulima sveden na teoriju, te smanjen na 1 sat tjedno, odnosno 2 sata svaka 2 tjedna, ZTKL osigurava zainteresiranoj djeci podršku u pripremi za natjecanja. Trenutno su aktivne 3 sekcije gdje se djeca specijaliziraju za područja: robotika, automatizacija i radiokomunikacija. Mentori su članovi Zajednice sa značajnim praktičnim iskustvom u tim područjima. Za istaknuti je da je mentor za radiokomunikaciju S. Popović, i sam osvajač Oskara znanja u tehničkom odgoju.
Osim pripreme za takmičenja organiziraju se i radionice: Programiranje za početnike, Programiranje za napredne, Izrada LED čestitki, Tehničko crtanje rukom te 3D printanje i modeliranje.

Jedna od novih sekcija je i Sekcija origami koju vodi poznati ludbreški origamist i jedini autor knjige o origamiju Dragutin Gerić koja se održava svakog petka od 17:30 – 19 sati.

Djeca u doba tehnologije

Danas djeca puno vremena provode koristeći uređaje, ali zapravo malo poznaju tehniku i same programe koji stoje iza njih. Odrasli nemaju vremena, a možda i znanja da im pokažu, dok takvo znanje postoji i rado se dijeli u ZTKL.
Još značajnije je da djeca i mladi kod kuće ne rade s alatima, a moguće je da kod kuće nemaju alat kao što su: kliješta sječice sa skidanjem izolacije, multimetar, ispitivač i slično. Takvi, nazovimo to „obični“ alati su u svakodnevonoj primjeni u radionicama i djeca se na njih nevjerojatno brzo naviknu.

Isto tako treba naglasiti da unatoč nastojanjima učitelja i učiteljica tehničkog i likovog odgoja, djeca premalo rade tehničko crtanje rukom koje je jako važno za svakog, a posebno za djecu koja planiraju ići u tehničke srednje škole ili čak kasnije studirati elektrotehniku, strojarstvo, građevinu ili arhitekturu.

Planovi

Postoji veliki broj ideja i mogućnosti jer je ekipa koja radi na radionicama mlada i ambiciozna. Planira se uključivanje starijih korisnika u mirovini da mogu koristiti radionicu prije podne. Za njih se planira Tečaj društvenih mreža (Viber, Whatsapp, Facebook) te Tečaj korištenja interneta i Tečaj elektronike. U planu je oformiti sekciju modelarstva koji bi stvarali nove predmete korištenjem posebnih malih eletrkičnih pilica, a možda pokrenemo i modeliranje običnim ubodnim pilicama kao što je nezaboravno znao obučavati naš „tata Marijan“.

Ako će biti mogućnosti, pokrenuti će se Radionicu sastavljanja 4RU jedrilica koje bi se nakon toga mogli voziti po jezeru Otoka mladosti ili radionica Crtanje 3D olovkama. Voljeli bi pokrenuti zmajarstvo, barem preko školskih ljetnih praznika.

Pridružite se Zajednici

Teško je i nabrojiti sve aktivnosti i ideje koje su se oformile u zadnjih par mjeseci, ali vjerujemo da će se za ZTKL još puno čuti u njihovoj rođendanskoj 2022.godini, a i kasnije. -Pozivamo vas sve da pratite rad ZTKL putem društvenih mreža i interneta jer samo tamo mogu naći najaktualnije informacije o održavanju radionica, lokacijama, planovima te prijavnice za radionice – naveli su iz Zajednice.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content