);
Vrijeme sjetve i sadnje u povrtnjaku

Vrijeme sjetve i sadnje u povrtnjaku

Sigurno ste svoj povrtnjak duboko okopali i pognojili prije zime kako bi zemlja na proljeće bila rahla, a biljke imale dovoljno hranjiva. Sada dolazi ljepši dio posla, a to je sjetva i sadnja. Međutim, nemojte žuriti jer tek u ponedjeljak 19. travnja konačno je zasjalo sunce. Osim na Ludbreškoj gradskoj tržnici presadnice povrća nude i trgovine sjemenskom robom. Tko je u potrazi za presadnicama paradajza, paprike, zelja, cvjetače, kelja, cikle, salate i ostalog povrća može birati. U trgovinama presadnice su skuplje, ali trgovci se pravdaju da su ‘flanci’ iz Slovenije, da su kvalitetni i da su zato skupi. Nude i hibridne sadnice jagoda koje imaju crvene cvjetove pa unatoč cijeni od devet i pol kuna nećete moći odoljeti, a da ne kupite par presadnica. Zasigurno ćete kupiti i nekoliko kontejniranih biljaka rabarbare iako je cijena jedne presadnice trinaest kuna. Biljka je to koja ima velike prekrasne listove koji se ne konzumiraju već se na komadiće reže stabljika sve do samog lista. Rabarbara je višegodišnja biljka porijeklom iz Sibira koja ima niz ljekovitih svojstava zbog mnoštva vitamina i antioksidanasa. Stabljike rabarbare mogu se koristiti za konzumaciju tek sljedećeg proljeća, a  koriste se za salate, juhe, umake, kompote, torte, štrudle, pite, kolače i pudinge. 

Ako kupujete kod svoje omiljene trgovkinje na ludbreškom placu uštedjet ćete nešto novčića i uz to dobiti pokoju presadnicu gratis. No nemojte žuriti sa sadnjom jer iako je zatoplilo, noći su hladne i jutarnje temperature su još uvijek niske, a mogući su i jutarnji mrazovi. S druge strane danju je ugodno toplo i proljetni pljuskovi zalijevaju naše povrtnjake tako da se može reći da je prirodna borba protiv korone započela. A kad povrće naraste dobar vam tek! 

Neke vrste povrća su osjetljive

Nikako nemojte sijati i saditi po mokrom tlu jer sabijate zemlju i biljkama otežavate nicanje. Najoptimalniji rokovi za sjetvu i sadnju su dani tijekom dva tjedna nakon Prvog maja. Mrkvu možete sijati početkom ožujka, ali treba posijati ispod plastične folije kako bi se stvorila pogodna mikroklima te olakšalo nicanje. Povrće koje ima sitne sjemenke treba sijati plitko i lagano zabiti gornji sloj zemlje grabljama kako sjeme ne bi ostalo u zrakopraznom prostoru. Ranije se mora posijati celer, peršin i matovilac jer oni jako dugo klijaju. Rikolu možete sijati gotovo cijele godine i u posljednje vrijeme jako je popularna jer je bogata mineralima. S presadnicama rajčice i paprike ne treba žuriti jer su jako osjetljive na niske temperature niže od +5 stupnjeva Celzijevih a koje se mogu pojaviti sve do sredine svibnja. Zato krastavce koje ste posijali u kućice s po pet sjemenki pokrijte i zaštitite staklenkama od zimnice. Luk ste posadili rano kako bi ga imali za Uskrs, a onaj za kasniju uporabu može se kombinirati u plodoredu s mrkvom. Naime, mrkva tjera lukovu muhu koja uz peronosporu radi najveću štetu u povrtnjaku. Od peronospore ćete morati štititi i rajčicu koju možete posaditi u svjetlom tunelu no njezini plodovi nisu tako ukusni kao kada raste na otvorenom. Za zaštitu biljaka preporuča se primjena prirodnih preparata pa čim porastu koprive rukavice na ruke i krenite u berbu. Prije prskanja koprive moraju odstajati u vodi deset do petnaest dana kako bi fermentirale, a onda na biljke djeluju kao gnojivo i insekticid.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content