);
Vitomir Namjesnik: ‘Moram priznati da su me prilikom čitanja moje “povijesti” i samog uručivanja nagrade prolazili trnci’

Vitomir Namjesnik: ‘Moram priznati da su me prilikom čitanja moje “povijesti” i samog uručivanja nagrade prolazili trnci’

-Osjećaj je uistinu prekrasan, moram priznati da su me za vrijeme trajanja svečanosti, a prilikom čitanja moje “povijesti” i samog uručivanja nagrade prolazili trnci – tim riječima Vitomir Namjesnik, dobitnik Nagrade Grada Ludbrega opisuje kako je doživio ovo važno priznanje.

Vitomir Namjesnik rođen je 1963. godine, a živi u Ludbregu. Od rujna 1991. godine kao policajac i dragovoljac Domovinskog rata odlazi na ratište u istočnu Slavoniju, tj. u Vukovar gdje na prvim crtama bojišnice u Borovu Naselju svakodnevno sudjeluje u odbijanju žestokih neprijateljskih napada. Na prvoj crti bojišnice dao je ogroman doprinos u obrani Vukovara sve do 20.11.1991. godine kada je zarobljen te odveden u srpske koncentracijske logore u Stajićevo zajedno s preko 100 policajaca iz Policijske uprave Varaždinske koji su branili Vukovar. Nakon izvršene razmjene, po povratku iz logora nastavlja raditi na raznim rukovodećim poslovima u Policijskoj upravi sve do umirovljenja 2003. godine.

– Što reći o toj uistinu ružnoj prošlosti, paklu rata i vremenu provedenom u srpskim koncentracijskim logorima. To je nešto prestrašno, vidjeli smo i osjetili najveće strahote ljudske zlobe i sve ono najgore što vam se može dogoditi. Osobno sam se poslije svih tih strahota dobro rehabilitirao psihički i fizički. Naravno da ostanu “ožiljci” i sjećanja koja ne možete potisnuti. Okupljeni u “Udruzi ludbreški branitelji Vukovara 1991” sastajemo se jedanput mjesečno, redovito odlazimo u Vukovar na godišnjicu pada i još nekoliko puta godišnje kako bismo posjetili prijatelji koje smo tamo stekli. Jednostavno, neka nas nadnaravna sila vuče tamo – kaže Vitomir Namjesnik.

U “Podravini” 30 godina

Nakon odlaska u mirovinu aktivnije se uključuje u rad sportskih i ostalih udruga civilnog društva na području našega grada. Od 2004. godine pa nadalje, obnašao je dužnost tajnika Nogometnog kluba « Podravina » Ludbreg, trenutno mu je peti mandat na ovoj dužnosti. Kroz sve ove godine vodio je brigu o svim uzrastima nogometaša u ovom sportskom kolektivu kao i novoizgrađenom objektu stadiona te je puno svojeg slobodnog vremena provodio upravo na sportskim terenima «Podravine». Sudjelovao je u pripremama mnogobrojnih gostovanja klubova i reprezentacija, kao i mnogobrojnih turnira. Tijekom 2019. i 2020. godine obnašao je i dužnost predsjednika ovog Kluba kada se nesebično zalagao i za opstanak samog Kluba obavljajući sve potrebne i organizacijske i tehničke poslove. Poseban je njegov angažman bio 2019. godine kod pripreme i obilježavanja 100-godišnjice ovog sportskog kolektiva kao i izdavanja posebne brošure NK « Podravina » za posljednjih 10 godina, odnosno nastavka monografije.

– U nogometu sam stvarno jako dugo. U Podravini u kontinuitetu skoro 30 godina, a od svih funkcija koje sam obnašao ona tajnika kluba nekako mi je najdraža iako iziskuje najviše vremena i svakodnevni angažman – kaže nam Vitomir.

U sportskom životu našega grada prisutan je i poznat više od 30 godina kao aktivni nogometaš, nogometni sudac, delegat i disciplinski sudac. Trenutno je i tajnik Udruge delegata županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije. Osim što marljivo vodi brigu da u NK “Podravina” sve odlično funkcionira, navijač je NK “Varaždin” s kojim ostvaruju i dobru suradnju. Ono što trenutno kao i u svim segmentima remeti situaciju pandemija je koronavirusa. – Korona je zaista loše utjecala na rad sportskih klubova, a posebno na dvoranske sportove. Nogometaši su neko vrijeme bili zakinuti jer službena natjecanja su bila prekinuta, ali se je barem moglo trenirati na otvorenom. Zakinute su i mlađe kategorije koji se nisu smjeli natjecati, a onda su još ostali i bez nastave tjelesnog. Smatram da sam školski program uključuje premalo sati tjelesnih aktivnosti pa je ova situacija dovela samo do dodatnog pogoršanja – kaže Vitomir te dodaje da amaterski sport iziskuje puno rada i odricanja ako želite postići dobre rezultate. – Naravno da onda sve to i puno košta. Mišljenja sam da je potrebno pronaći model kako bi se u sport više ulagalo jer smo dokazano talentiran narod, a onda zbog nedostatka materijalnih sredstava i premalo ulaganja do izražaja u cijelosti ne dolazi taj naš talent. Zapravo, rezultati su nam puno bolji u odnosu na ulaganje u sport – zaključuje Vitomir.

Uz sportski angažman aktivni je i član Udruge « Ludbreški branitelji Vukovara » u kojoj također obnaša dužnost tajnika. Kao uzoran građanin punih 16 godina je i sudac porotnik Općinskog suda u Varaždinu.

-Zahvaljujem svojim kolegama iz Udruge “Ludbreški branitelji Vukovara 1991” i članovima “Udruge logoraša RH” što su me predložili za nagradu. Sretan sam i počašćen jer ona je dokaz da je moj dugogodišnji rad u raznim civilnim udrugama u koje sam uložio beskrajno puno slobodnog vremena prepoznat. Moram priznati da sam se nagradi potajno nadao i priželjkivao je – otkriva Vitomir Namjesnik.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content