Upravnom području Grada Ludbrega pripada grad Ludbreg i još trinaest naselja. U ovom božićno-novogodišnjem broju Ludbreških novina predstavljamo vam naselje Vinogradi Ludbreški koje postaje sve poželjnije za život. Popularni ‘Gornji grad’ na popisu stanovništva 2011. godine imao je 564 stanovnika u 191 kućanstvu, a prema najnovijem popisu iz 2021. u 236 kućanstava živi 681 stanovnika što je povećanje za 117 ljudi. Popisivači su zabilježili 1754 stambenih jedinica u što spadaju i klijeti te čak šest kuća za odmor koje se nude u najam. Radi se o ‘Kući lješnjaka’, ‘Apartmanima Novasol’, kući za odmor ‘Petra’, zatim kući za odmor ‘Iva’s Place’, kući za odmor ‘Kod Cime’ i kući za odmor ‘Melani’ te sobama Konjević. Valja napomenuti da neke od tih kuća imaju i velike bazene te da razvoju turizma na području Vinograda Ludbreških pridonosi i Ludbreška vinska cesta koja prolazi kroz naselje. Zasluge naravno pripadaju i Gradu Ludbregu koji podržava projekte Vijeća mjesnog odbora te Turističkoj zajednici područja Centar svijeta koja kroz godinu organizira više manifestacija turističkog karaktera. Tako je jedna od ‘postaja’ popularne manifestacije ‘Wine&Walk Ludbreg’ upravo kod Društvenog doma u Vinogradima Ludbreškim.  

Predsjednik Vijeća MO Vinogradi Ludbreški je Mario Vusić, a njegova zamjenica Sandra Dežić. Ipak, o samom naselju najviše nam može reći Katarina Zadravec koja u Vinogradima Ludbreškim živi više od pola stoljeća i unatoč što je u mirovini sedam godina još uvijek aktivno sudjeluje u radu upravnih tijela pomažući mladima da zavole svoje naselje.

-Broj stanovnika u našem naselju kontinuirano raste od 1981. godine što znači da su mlade obitelji u Vinogradima Ludbreškim našle pogodno mjesto za život jer im je Ludbreg blizu, a u samom naselju imaju sve potrebne uvjete za život. Ove smo godine dobili asfalt u duljini od 510 metara u Križevačkoj ulici prema Dugoj Rijeci. Led rasvjeta izvodi se po fazama u cijelom naselju i prva faza je već završena. Započeti su i radovi na proširenju vodovodne mreže. Za sada je riješen jedan pravac u Sigečaku, a ugovoreni su još pravci u Kataleni i Goričkom putu. Isti će se nastaviti kad će to omogućiti vremenske prilike – rekla je Katarina Zadravec, članica Vijeća Mjesnog odbora.

U centru mjesta je veliki Društveni dom s kapelicom u kojem, dok ovo pišemo, pripremaju darove za stotinjak djece koje će dijeliti Djed Mraz. Na platou ispred doma Udruga za šport i rekreaciju Gornji grad, koju vodi Željko Zember, svake godine organizira Uskrsni krijes te kestenijadu. U prostorijama Društvenog doma organiziraju i likovne radionice, a od 2013. organiziraju i uskrsnu radionicu. Na tom mjestu okupljaju se mladi na igralištu za mali nogomet, a oni najmlađi ispred doma mogu koristiti dječje igralište sa spravama.

– Velika nam je želja da se društveni dom potpuno uredi postavom fasade, uredi pristup do doma iz Gornjogradske ulice. Pokušat ćemo urediti malonogometno igralište jer sadašnje igralište nije u potpunosti funkcionalno. To nam je i obaveza  prema djeci koja žive u naselju. Modernizacijom rasvjete u samom naselju instalirano je 560 led rasvjetnih tijela, a nastojat ćemo da se rasvjeta postavi i na području gdje ne postoji niskonaponska mreža – rekao je Mario Vusić, predsjednik VMO Vinogradi Ludbreški.

Spomenimo da VMO Vinogradi Ludbreški veoma uspješno surađuje s Udrugom za šport i rekreaciju Gornji grad, Mjesnim društvom Crvenog križa, Udrugom Narcisa, Udrugom Žene iz centra svijeta te Likovnim udruženjem Ludbreg. Na kraju spomenimo još i ovo. Ako ste se kao dobronamjernik zatekli na Gracima, Puhlakima, Ravnicama, Budimu, Kataleni ili Sigečaku znači da sa 240 metara nadmorske visine uživate u prekrasnom krajoliku, pogledu na grad Ludbreg, podravsku ravnicu i u dobrodošlici ljudi naselja Vinogradi Ludbreški.