Berba vinograda zasigurno je jedan od najljepših poslova u vinogradu. Posao je to kojeg vole raditi i žene. No, mi smo ovaj put bili u berbi gdje su žene nakon zajedničke fotografije sve poslove oko berbe, muljanja grožđa i taloženja mošta prepustile muškarcima. Naime, u vinogradu složne braće Zorana i Nenija Hrešća uglavnom sve poslove odrađuju kolege nogometaši i košarkaši.

     -Najstariji naš pomagač je Joža Maltar koji nam već 30 godina pomaže u berbi. On je upisan u našu bilježnicu gdje evidentiramo koliko je ljudi u berbi, koliko puti grožda je nabrano, koliko ima sladora itd. Evidenciju vodimo od 2002. godine, a evo za ovu godinu ćemo upisati da nas je 15 i da je u moštu 17.5 posto sladora. Mošt odmah hladimo i taložimo, a vino također držimo u kontroliranim uvjetima na temperaturi između 12 i 14 stupnjeva jer se jedino tako može zadržati kvaliteta, voćni okusi i aroma. – rekao je mlađi brat Zoran.

     Bratić Ratimir došao je u berbu čak iz Čakovca i bio je zadužen za pripremu odojka na ražnju. Putari Ben i Sandro napunili su 55 puti grožđa i još su stigli pripremati drva za kaminsku peć u kojoj je odojak poprimao sve ljepšu bakrenu boju.

     Nastojimo da svake godine berba bude dan za uživanje. Uzgajamo oko 500 trsova sivog i bijelog pinota te rajnskog rizlinga i sauvignona. I ove godine ćemo proizvesti oko 800 litara miješanog vina za svoje potrebe te za počastiti društvo i prijatelje. – rekao je stariji brat Neno.

     Na kraju možemo zaključiti da su naši vinogradari zadovoljni s ovogodišnjim urodom usprkos suši i sve izraženijoj fitoplazmozi koja je u nekim vinogradima uzela maha. Oni koji su samosvjesni poduzimaju radikalne mjere, a to je vađenje zaraženih trsova dok se drugi još uvijek ne odlučuju na taj potez. Naime, neki vinogradari se jednostavno ne mogu pomiriti s činjenicom da je vinova loza do prije samo dvije godine bila potpuno zdrava, a sada je treba izvaditi.