Pretposljednje siječanjske nedjelje, tri dana uoči Vincekova, kod najvećeg kipa svetog Vinka u našem Sigečaku opet je bilo svečano, ali i zabavno. Naime, po deveti put, kod svog vinogradarskog zaštitnika, ludbreška vinarska udruga Trsek organizirala je posvećenje trsovih grančica i tako obilježila početak nove vinogradarske godine. Vrijeme je bilo gotovo potpuno isto kao i prošle godine, prohladno, s rosuljom. Slab snijeg u koji je pao pred jutro, nekoliko sati prije proslave, bjelinom je prošarao pitome ludbreške brežuljke, ali se ubrzo otopio. Obilježavanje Vincekova započelo je ceremonijom u kojoj je sudjelovalo devet jednako uniformiranih članova ‘Trseka’ s obilježjima Udruge. Članovi ‘Trseka’ održali su ceremoniju prvog obrezivanja vinove loze. Već uhodana trojka u osobama dvaju Stjepana, Sanjkovića i Gerića te Nenada Vrbana izvela je tradicionalni performans kojim su simbolično najavili početak radova u vinogradu. Obrezali su par čokota i dobro ih zalijali mladim vinom kako bi vinske kapljice bilo više negoli prošle godine. Na vinogradarske žice navjesili su veliku ploču špeka, buncek i dugačke kobasice koje poslije ceremonije nisu zaboravili uzeti s posebno pripremljenog reda s desetak trsova.

-Ha, gledajte. Da bi se mlado vino moglo piti mora se prije toga nekaj jakšega i pojesti. Kuhano vino je i ove godine besplatno, a kobasice nabodene na drvene šipke su si posjetitelji sami mogli spržiti na pripremljenom žaru u koritima za svinokolju. Vjerujemo da smo s novim kapelanom dobro izmolili bolju vinogradarsku godinu te da će se napad američkog cvrčka na našem području polako smanjivati. Nadamo se da ćemo ove godine imati manje problema s fitoplazmozom. Svima koji uoče tu bolest još jednom poručujem da odmah izvade i spale zaražene trsove jer je to jedini način da spasimo svoje vinograde. Osim toga izbjegavamo i visoke kazne koje će nadležna inspektorica, od ove godine, početi pisati neodgovornim vinogradarima. – rekao je Mladen Matijašec, tajnik ‘Trseka’.

Nakon tradicionalnog obreda održan je misni obred kojeg je predvodio kapelan Mislav Mikac koji je posvetio trsove grančice. Tri grančice na posvetu donijeli su i supružnici Jasenka i Goran Bajrović.

-Imamo vinograd udaljen oko 1200 metara odavde na najvišoj točci od 263 metra nadmorske visine. Njegujemo oko 350 čokota rajnskog rizlinga i graševine te se možemo pohvaliti da nemamo fitoplazmozu zahvaljujući savjesnim mejašima koji uzorno štite vinovu lozu i pravovremeno vade zaražene trsove. – rekli su supružnici Bajrović.

Vjerujemo da je više od dvjesto posjetitelja ovog zanimljivog događaja kod kipa svetog Vinka i ove godine bilo zadovoljno ne samo zbog druženja koje je nastavljeno u okolnim klijetima već i zbog dragocjene razmjene iskustava. Sasvim smo sigurni da će se deseto jubilarno Vincekovo kod kipa održati i sljedeće godine. Zato, pazite na svoje zdravlje, pijte umjereno i ne vozite nakon što ste možda previše uživali u vinskoj kapljici kako bi se mogli ponovno vidjeti i dogodine na ovom istom mjestu. Živjeli! 

Sigečani na Sigečaku

Vinorodno područje na kojem je sagrađen kip svetog Vinka nazvano je Sigečak. Možda je to sasvim slučajno, ali najviše vinograda na području Sigečaka imaju Sigečani iz Sigeca Ludbreškog, a tamo su najčešća prezimena Makar, Havaić i Kirić. Obred pokrštenja goric sve do ove godine odvijao se u vinogradu Antuna Havaića, a nakon ceremonije kod kipa posjetili smo obitelj Vjekoslava Kirića. Vjekoslav je svoje imanje uredio do zadnjeg detalja. Osim glavnog objekta u kojem se može živjeti uređena je i vinogradarska konoba za druženje i uživanje.

-Ovdje se često okupe mladi i slave rođendane, imaju struju za puštanje muzike, mogu igrati pikado, biljar, kartati se i sl. Prije par mjeseci na proslavi mog 50-og rođendana ovdje je bilo 70 gostiju. Imamo krušnu peć pa nam gosti rado dolaze i za svako Vincekovo ovdje ugostimo mnogo prijatelja, ali i onih koji dolaze po prvi put vidjeti kako smo uredili ‘tvrđavu’. Ugrađeno je dosta kamena kako voda ne bi ispirala zemljište jer je imanje uz samu cestu blizu raskrižja prema kipu svetog Vinka pa s te strane izgleda kao neka utvrda. – rekao je Vjekoslav.

Vjekoslav sa suprugom Natalijom i sinovima Petrom, Nikolom, Gabrijelom i Karlom u vinogradu uzgaja 1100 trsova graševine, žutog muškata, bijelog pinota, ali i hotele koju osobno najradije piju.

-Tu u neposrednoj blizini je izvor prirodne vode i vjerujem da ćemo uz podršku Grada Ludbrega taj izvor u skoroj budućnosti urediti kamenom. U planu je izgradnja i nekoliko parkirnih mjesta kako bi izvor bio dostupan ne samo turistima koji posjećuju vinsku cestu već prvenstveno građanima Ludbrega koji po zdravu pitku vodu ne bi trebali ići prema Varaždinskim Toplicama na ‘Leskovečki curek’. – rekao je Vjekoslav.