Kod kipa svetog Vinka u Sigečaku sedmu godinu zaredom obilježen je početak nove vinogradarske godine. I ovog siječnja Vincekovo je proslavljeno veselo, a starinski običaj pokrštenja goric i posvećenje trsovih grančica osvijestili su članovi Vinogradarske udruge Trsek. Pred oko 200 ljudi crkveni obred vodio je vlč. Kristijan Stojko, a ceremoniju rezidbe vinove loze uprizorili su Stjepan Sanjković, Franjo Rašić i Nikola Makar. Po tri trsove grančice na posvećenje donijele su i mlade vinogradarke Monika Kirić i Martina Zember iz Sigeca Ludbreškog.

     -Imamo vinograd tu blizu kipa na dvije minute laganog hoda. Vinograd je od mog oca Krunoslava, a uzgajamo oko 800 trsova. Na posvećenje sam donijela tri grančice graševine koja zasad dosta dobro odolijeva bolesti koja hara Sigečakom naročito u predjelu Podgore. – rekla je Martina, tehničar za logistiku i špediciju.

     Predsjednik Udruge Zlatko Brunčić i tajnik Mladen Matijašec već su prošle godine ukazivali na problem fitoplazmoze. No, unatoč velikim naporima naših vinogradara da zaštite svoje nasade čini se da zasad gube bitku s ovom bolešću koja je u narodu poznatija kao zlatna žutica.

     -Upravo na području Sigečaka fitoplazmoza je dosegla epidemijske razmjere. Neki vinogradi su u potpunosti zaraženi, a oni koji su prošle godine zapazili bolest na pojedinim trsovima tek će ove godine vidjeti stvarno stanje. Moglo bi biti neugodnih iznenađenja bez obzira što smo vršili temeljitu zaštitu vinograda i redovito prskanje američkog cvrčka kao prijenosnika bolesti – rekao je Mladen, tajnik ‘Trseka’.

     Prema saznanjima koje vinogradari posjeduju populacija američkog cvrčka se nekontrolirano razmnožila zahvaljujući povoljnim uvjetima. Naime, zime su izuzetno blage odnosno nedovoljno hladne pa ličinke uspješno prezimljavaju ispod kore trsova. S druge strane ljeta su izuzetno sušna gdje biljke dodatno trpe i u takvim stresnim uvjetima su još manje otporne.

     -Čuli smo da za ovu bakterijsku bolest ipak ima lijeka, ali se preparat na području Europske unije ne smije koristiti. Postoje i teorije zavjere da se namjerno žele smanjiti površine zasađene vinovom lozom. Vjerojatno će neki posegnuti za nepopularnom metodom i antibiotik protiv bolesti nabaviti izvan Hrvatske kod naših istočnih susjeda. Nama koji poštujemo zakone i propise ne preostaje ništa drugo nego slušati upute ovlaštenih savjetodavnih službi – rekao je Ivan Vađon, višestruko nagrađivani član ‘Trseka’.

     Lako možemo zaključiti da se američki cvrčak kao prijenosnik zaraze dobrano udomaćio u našim vinogradima, a bolest duboko ukorijenila. Najprije su nastradali vinogradi zasađeni hotelom koja se kao divlja sorta smatrala otpornijom, a vidljivo je da ni plemenite sorte nisu pošteđene. Stručnjaci smatraju da se zaraza za nekih 10% može smanjiti žutim ljepljivim pločama za hvatanje cvrčka. Njih je potrebno prvo postaviti niže i to u okomit položaj, a od lipnja nadalje na veću visinu i to u vodoravni položaj. Međutim, svima je jasno da postavljanje ploča ne može bitnije popraviti stanje na terenu, već samo potvrditi prisutnost vektora.

     -Morali smo izvaditi 40 trsova zbog fitoplazmoze i još isto toliko zbog drugih razloga tako da ćemo ovog proljeća zasaditi 80 sadnica loznih cijepova. Teško je znati je li sadni materijal zdrav, a navodno je zaraza došla upravo zbog zaraženog sadnog materijala uvezenog iz Italije. – rekao je Nikola Makar iz Slokovca.

     Unatoč neizvjesnoj vinogradarskoj godini vjerujemo da naši vrijedni vinogradari neće posustati te da će i sljedeće godine na Vincekovo kod kipa biti veselo.

     -Kupili smo parcelu u neposrednoj blizini, malo niže od kipa. Na tom ćemo mjestu sagraditi Trsekov dom u kojem ćemo moći ugostiti domaće, ali i strane dobronamjernike. Imamo bogat izbor kvalitetnih vina koja ćemo moći prezentirati i ponuditi vinoljupcima na jednom mjestu s atraktivnim pogledom na Ludbreško vinogorje i podravsku ravnicu. – rekao je Zlatko Brunčić, predsjednik ‘Trseka’.