);
Vincekovo bez tradicionalnih okupljanja

Vincekovo bez tradicionalnih okupljanja

Danas je dan Svetog Vinka – zaštitnika vinara, staklara i mornara

Sveti Vinko iz Zaragoze najpoznatiji je mučenik iz Španjolske. Kada je početkom 4. st. Dioklecijan pokrenuo progone protiv kršćana, Dacijan, upravitelj Valencije, uhitio je u glavnom gradu i bacio u okove kako biskupa Valerija, tako i njegova tajnika Vinka, koji su potom držani u zatvoru dugo vremena. Nepokolebljivo su se oduprli svim pokušajima da ih Dacijan odvrati od kršćanstva.

Vinka su najprije podvrgli ispitivanjima, a potom i mukama. Mučen je najsurovijim i najokrutnijim mukama u kojima je i umro.

Njegovo je tijelo zatim bačeno lešinarima, ali ga je obranio gavran. Dacijan je potom bacio tijelo u more, ali je ono isplivalo na obalu pa su ga kršćani tako imali prilike uzeti. Sahranila ga je jedna pobožna udovica.

Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti.

Gazda vinograda ritualno odrezuje uglavnom tri grančice s tri pupa koje potom stavlja negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Orezani se trs potom obredno “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Neke od tradicionalnih izreka za Vincekovo:

‘Ako se na Vincu topi snig vino će biti dobro.’

Ako je taj dan bilo kiše, govorili su: ‘No, sad bude vino’.

‘Ako na svetog Vinka sunce peče, obilno vino u bačve poteče.’

Ove godine bez tradicionalnih okupljanja

Proslava Vincekovog u ludbreškom kraju inače započinje posvetom trsovih grančica te misnim obredom kod kipa Sv. Vinka, a nastavlja se Međunarodnom izložbom vina u organizaciji Udruge vinogradara “Trsek”.

No, svjesni smo da se nalazimo u specifičnoj situaciji stoga ne čudi da će ovogodišnje Vincekovo proći bez navedenih velikih događanja i tradicionalnih okupljanja.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content