Tijekom kolovoza u Londonu je po 17. put održana velika svjetska izložba vina pod nazivom Decanter World Wine Awards 2020. Na izložbi je sudjelovalo čak 16 537 vina iz 56 zemalja s napomenom da su ocjenjivana prošlogodišnja i starija vina. ‘Vinarija Kežman’ na ovom prestižnom natjecanju osvojila je brončanu medalju za rajnski rizling te preporuku za muškat žuti.

– Ocjenjivanje je trajalo mjesec dana i s nestrpljenjem smo čekali rezultate u rujnu i medalje koje su pristigle u listopadu. Moj rajnski rizling iz 2019. dobio je 89 bodova, a muškat žuti, iz iste godine, je od ocjenjivačke komisije dobio 84 boda. Za oba uzorka nedostajao je tek jedan bod da dobijem sjajnije medalje, ali ja sam u potpunosti zadovoljan ostvarenim. – rekao je Branko Kežman, vlasnik Vinarije Kežman.

Od hrvatskih vinara najbolje su prošli vinari iz Istarske županije, a Varaždinska županija je druga po uspješnosti.

– Naša vina su jako dobro ocijenjena, a čak smo uspjeli nadmašiti i Međimurce koji su poznati po kvalitetnim vinima. Lijep je osjećaj sudjelovati na tako prestižnoj izložbi, a još je bolji osjećaj kada stignu i medalje. Želim se zahvaliti i županu Radimiru Čačiću koji je u atriju Županijske palače organizirao prijem za sve vinare iz naše županije koji su sa svojim vinima sudjelovali na izložbi u Londonu. Također, obećao nam je da ćemo i sljedeće godine imati prilike izlagati vina na istoj izložbi. – rekao je Branko Kežman.

Na kraju pridodajmo da je Branko predsjednik vinogradarske udruge Trsek Ludbreg pa će stečena iskustva s ove izložbe vina sasvim sigurno iskoristiti kako bi i sljedeće godine ludbreški vinari imali kvalitetna vina te tako bili konkurentni na izložbama. S medaljama s ovakvih i sličnih izložbi naši vinari lakše će plasirali svoja vina na tržištima na kojima će moći postići i bolje cijene jer cilj vinara nije prodaja vina u rinfuzi već buteljiranog vina s oznakama i markicama koje potvrđuju porijeklo i kvalitetu.