);
Vesna Ploh i Karin Milak: Doživljaji iz Maroka

Vesna Ploh i Karin Milak: Doživljaji iz Maroka

U sklopu programa Ludbreg petkom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner  održano je putopisno predavanje Vesne Ploh na temu Maroko – skitnje u zemlji Berbera u kojem je prisutnima ispričala sve o svojoj nezaboravnoj marokanskoj avanturi. Maroko je posjetila dva puta sa kolegicom, također putoholičarkom, Karin Milak koja je bila spriječena prisustvovati predavanju jer, gle čuda, bila je na putu.

Njihova prva turneja  prema Maroku započela je 2013., kada im se pridružila i treća putnica, Ana Havaić. Zbog silne ljepote koju su tada vidjele poželjele su se vratiti, pa su tako drugi posjet, Vesna i Karin, odradile ove godine.

-Maroko…uff…prije mjesec dana vratile smo se iz Maroka, iz zemlje za koju je kralj Hasan II rekao da je drvo čiji korijen je u Africi, a lišće diše europski zrak, što uistinu i jest. Spoj tradicionalnog  i modernog možete pronaći u cijelom Maroku.- priču je započela Vesna.

-Najlakši i najjeftiniji put prema Maroku je onaj iz Milana, a do tamo je prava umjetnost doći jer su karte jako skupe. Presjedale smo nekoliko puta, putovale autobusom od Zagreba do Trsta te iz Trsta vlakom za Veneciju i Milano. Iz vlaka su nas čak uspjeli i izbacit jer smo zabunom sjele u onaj skuplji. Kad smo stigle u Milano dočekalo nas je iznenađenje, Zucchero i Eros Ramazzotti održavali su koncert u centru grada, pa smo imale priliku čuti neke od njihovih najvećih hitova. – prisjeća se Vesna.

U Milanu su noćile na aerodromu jer su imale rani let za Marrakech. -Kada smo stigle u Marrakech bile smo oduševljene. Grad je podijeljen na novi i stari dio. Mi smo većinu vremena provele na starom dijelu, u medini.-

Prilikom prvog posjeta obišle su Marrakech i posjetile glavnu znamenitost grada, trg Džemaa el Fna. -Džemaa el Fna je mjesto na kojem uistinu uživate sa svim osjetilima. Konstantno vam prilaze razni prodavači nakita, naočala, odjeće i slično. Ono što je najzanimljivije jesu štandovi na kojima možete popiti prirodni sok od naranče. Često se znam našaliti da sam tek 2013-te otkrila što je pravi okus naranče, jer onaj na koji sam navikla kod kuće je sasvim drugačija. Prirodni sok košta 4 dirhama, otprilike 2,50 kuna. Osim soka od naranče isprobale smo i tradiciju oslikavanje tijela sa kanom te kupile tradicionalnu marokansku odjeću za žene, kaftan.- kaže Vesna.

Kao najvažnije pravilo ponašanja na trgu, Vesna je istaknula hodanje desnom stranom ulice. Iako nema automobila ima puno motora i magaraca stoga ukoliko niste oprezni i ne držite se desne strane možete lako postati sudionikom nekog sudara.

Imale su priliku uživati i u tradicionalnim marokanskim jelima koje odlikuje mnoštvo začina poput cimeta, sušenih ružinih latica, đumbira i šafrana. Osim trga posjetile su i glavnu džamiju u gradu – Kutubija, medrese (škole Kur̀ ana), vrt Menara, botanički vrt Mažorel i Musee Berbere (muzej Berbera).

Nakon razgledavanja Marrakecha zaputile su se prema Atlas gorju. Na putu su posjetile repliku drevnog Egipta u kojoj je snimljeno nekoliko povijesnih klasika poput “Nebesko kraljevstvo” i film Russella Crowa  “Gladijator”, nakon čega su krenule prema pustinji Merzouga gdje su noćile u berberskom kampu i uživale u pogledu na zvjezdano nebo. Glavno prijevozno sredstvo kroz pustinju bile su deve. -Već smo imale iskustva sa jahanjem deva, ali u kraćem periodu. Međutim ovo jahanje je trajalo dva i pol sata i bilo je jako naporno.-

Nakon pustinje  krenule su prema Essaouiri (Esa-veri), malenom gradiću na Atlantskom oceanu koji je poznat po uzgoju argana za kozmetičke i kulinarske svrhe. – U Essaouiri postoje štandovi uz more, gdje možete doći i vidjeti što su njihovi ribari ulovili te izabrati što želite pojesti. Higijenski uvjeti nisu baš dobri, ali hrana je bila fina i ukusna. –

Za vrijeme drugog posjeta koji je trajao dva tjedna, obišle su sjeverni dio Maroka. Krenule su iz Marrakecha prema Casablanci, Rabatu, planini Rif, Fesu da bi na kraju opet završile u Marrakechu. -Sve što smo trebale rezervirati za put, sve karte i smještaj, rezervirale smo kod kuće putem interneta, ali naravno postoje još neki sitni troškovi koji se jednostavno dese. Primjerice, ako vas nitko ne dočeka na aerodromu, morate dodatno platiti nekome da vas odveze do mjesta do kojeg morate stići i slično,ali nije to ništa strašno.- kaže Vesna.

Za drugi posjet Maroku potrošile su oko 4.500 kuna, što nije puno s obzirom na sva mjesta i gradove koje su posjetile.

Sljedeća Vesnina stanica je Singapur gdje će se sastati sa Karin. -Karin je prije tri tjedna krenula na put Svetog Jakova, do sada je prošla nekih 500-tinjak kilometara i za 13 dana bi trebala stići u Singapur. Plan je da se tamo nađemo. Ja krećem iz Porta za 3 tjedna.- uzbuđena je Vesna.

Ukoliko se volite cjenkati i želite upoznati berbersku kulturu, ovaj veseli dvojac svakako preporuča da posjetite Maroko. Onima koji ne mogu izdvojit financije za putovanje ostaje Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner i putopisna predavanje zahvaljujući kojima se mogu barem malo približiti drugim kulturama i znamenitostima diljem svijeta.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content