Renata i Neno Novak iz Kučana Ludbreških dosad su bili poznati po proizvodnji jabuka. No kako jabuke svake godine imaju sve manju otkupnu cijenu, Novakovi razmišljaju svoj vinograd na Ravnicama proširiti novim nasadom od 500 trsova muškata. Sadni materijal sa po 25% sufinanciraju Grad Ludbreg i Varaždinska županija.

     -Prije četiri godine s mašinom smo zasadili 800 loznih cijepova graševine. Sfalelo nam je oko 200 sadnica pa sam skočio u jednu ludbrešku prodavaonicu gdje mi je prodavačica pod graševinu prodala sivi pinot. Zbog toga je ove godine bila prva prava berba, ali u dva navrata jer pinot ranije sazrije. Grožđe je vrhunske kvalitete bez bolesti i dobit ćemo oko 150 litara pinota i oko 1000 litara graševine. Bilo bi grožđa i više, ali ja režem samo na reznike bez locnjeva. Prskano je 14 puta i svaki drugi put s drugim sredstvom protiv američkog cvrčka. – pojasnio je Neno.

     Majci i ocu u poslovima u vinogradu pomažu i vrijedni sinovi Matija i Petar koji su ovom prigodom bili putari. Oni su, također, aktivni i u DVD-u Kučan Ludbreški pa su tako u berbu pozvali i prijatelje vatrogasce. Među osmero berača bili su i kumovi Jovanović sa sinom i budućom snahom Karlom. Čim je sunce počelo pržiti svi su se nekako počeli okupljati pod novom terasom gdje je stolovao majstor ražnja Željko Ivančić-Žika. Željko je hrvatski branitelj i kaže da unatoč pristojnoj mirovini želi raditi pa se u slobodno vrijeme bavi zidanjem peka.

     Odojak je zamirisao, berači se okupili na gemišt, a ostala su za pobrati još dva reda. Autor ovih redaka morao je otići, ali je siguran da nakon berbe nitko od berača kod Novakovih nije otišao već da je veselo bilo sve do mraka. A dečki će sutra i sljedećih dana još imati puno posla u podrumu. Sve za dobru kapljicu. Živjeli! 

(D. Vađunec)