Veselo na promociji knjige Zorana Happa

Veselo na promociji knjige Zorana Happa

U ribičkom domu u Ludbregu održana je promocija knjige Zorana Happa mističnog naziva ‘U potrazi za nepoznatim’. Knjiga govori o čarima rijeke Drave i njezinih pritoka. Autor opisuje doživljaj Drave iz čamca, njene riječne sprudove, rukavce te životinjski i biljni svijet. Kroz nekoliko desetaka kratkih priča, Zoran prikazuje ljepotu naših rijeka i nastoji potaknuti čitatelja na povratak prirodi i razumijevanju prirode. Stvarni likovi koji se spominju u knjizi bili su na neki način čuvari prirode u širem smislu. Knjiga ima i jedan mali dodatak u kome se opisuju aktivnosti istih kao pripadnika civilne zaštite Varaždinske županije u periodu od 1995. do 1998. godine kroz aktivnosti u Operativnoj akciji ‘Oluja’ na sanaciji terena te gašenjima velikih požara na otoku Hvaru i Dubrovniku.

Knjiga je tiskana u A5 formatu, ima 115 stranica teksta i desetak fotografija te nije predviđena za prodaju. Autor je planira pokloniti svim zainteresiranim dosadašnjim i budućim ljubiteljima prirode u cilju promicanja očuvanja vrijednosti prirode kao i naglašavanja značaja vrijednih bioloških i krajobraznih ljepota Varaždinske županije.

Promociji je pribivalo pedesetak Zoranovih prijatelja i suradnika koje je nakon predstavljanja knjige autor počastio večerom. Samo predstavljanje proteklo je sasvim neuobičajen, rekli bi poseban način. Naime, Zoran je svakog gosta posebno predstavio, a angažirao je i petoricu puhača koji su svakom gostu odsvirali koračnicu dobrodošlice. Uglavnom, vesela i vedra atmosfera osjećala se od samog početka promocije, a druženje je trajalo duboko u noć.

-Moram priznati da sam bio pomalo nervozan prije promocije iako nemam tremu. Ne izdaje se knjiga svaki dan, za mene je ona značajna jer opisuje nezaboravne trenutke s puno ljudi dostojnih poštovanja, a nadam se da neće biti i posljednja. Nastojao sam da promocija bude nešto drugačija od uobičajenih i mislim da sam u tome uspio. Bilo je dosta humorističnosti pa je poznati varaždinski novinar i glasnogovornik prvog hrvatskog predsjednika Zlatko Mehun bio oduševljen. Na poziv su mi se odazvali svi pozvani i svima se ovom prigodom zahvaljujem na dolasku i podršci – rekao je Zoran Happ, autor knjige.

U knjizi su opisane dogodovštine prijatelja koji su redovito svake godine čamcima odlazili na rafting rijekom Dravom, družili se i istraživali njezine rukavce.

-Imali smo sreću da nam se u dvadeset godina nije dogodilo nikakvo zlo, a moglo se dogoditi jer vrlo lako je probušiti čamac na grani koja samo djelomično viri iz vode i nogom zapeti za njezine rašlje i utopiti se. Često smo se smijali makar smo bili u opasnim situacijama, a da toga nismo bili niti svjesni. Padali su nam mobiteli u vodu, gubili smo opremu, morali smo skakati iz čamca u čamac ili pak vezivati čamce jednog za drugi. Puno se dogodovština dogodilo i nisam ih mogao sve ispričati kao što ne mogu ovdje pobrojati sve ljude s kojima sam se družio ploveći Dravom, ali Velimira Špikića želim svakako spomenuti. Zahvaljujem kolegici Spomenki Struški koja mi je pomogla stilski i pravopisno uobličiti tekst – naglasio je Zoran.

Zoranova knjiga otkriva ljubav autora prema prirodnim ljepotama koje je iscrtala rijeka Drava pa završimo s jednom porukom koja se može isčitati iz autorovih redaka: ‘U prirodi uživajte, ali ostavite sve kako ste pronašli, ostavite samo tragove svojih stopala’.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content