Obredi Velikog tjedna

Obredi Velikog tjedna ove će godine, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti i odredbi Hrvatske biskupske konferencije od 20. ožujka, biti slavljena bez prisustva vjernika, te će biti prilagođena spomenutim novonastalim uvjetima.

-Svi obredi  – Veliki četvrtak, petak i subota, u našoj će se župi održavati kao i inače, ali bez prisustva vjernika. Crkva će i dalje biti otvorena za klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te za molitvu pred Isusovim grobom, sve u skladu s propisanim mjerama predostrožnosti u zatvorenim prostorima. – poručuju iz župe Ludbreg.

Vjernike se poziva da sudjeluju u liturgijskim slavljima posredstvom medija. U Varaždinskoj biskupiji izravni prijenosi liturgijskih slavlja organizirani su u suradnji s VTV televizijom, a moći će se pratiti i putem web portala Varaždinske biskupije će po sljedećem rasporedu:

Veliki četvrtak, Misa Večere Gospodnje u 19:00

Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u 15:00

Velika subota, Uskrsno bdjenje u 22:00

 

Proslava Uskrsa i blagoslov hrane

Na samu nedjelju Uskrsa svete mise u Ludbregu slavit će se u 7:30 i 10:30 sati. Svetu misu u 10:30 prenosit će Radio Ludbreg. Osim radio prijenosa moći ćete pratiti i video prijenos mise iz Varaždinske katedrale na VTV televiziji s početkom u 9 sati.

U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslove jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima. Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi.

-Hrana će se blagosloviti na sljedeći način: svećenici će nakon slavlja svete mise na Uskrs (koju slave sami bez vjernika) izreći molitvu blagoslova u crkvi, a obitelji će svoju hranu na Uskrs blagosloviti u svojem domu obrascem molitve koji ćemo objaviti na Veliku subotu. – poručuje župni vikar Mislav Mikac.