);
Večeri poezije u novom ruhu

Večeri poezije u novom ruhu

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner nastavila je sa provedbom jednog starijeg projekta, ali u novom ruhu. Riječ je o večerima poezije koje knjižnica organizira već godinama, a koje su sada dobile jedan zajednički naziv – Epicentar emocija u Centru svijeta.

– Svi pjesnici, svi autori koji su došli u ovaj naš mali grad Ludbreg bili su oduševljeni programom, načinom na koji se on organizira, našim čitačima, muzičkim izvođačima i njihovim instrumentima. Zbog toga smo cijelom projektu odlučili dati jedan naslov pod koji bi zapravo sve to mogli svrstati i organizirati. Pod tim nazivom sada možemo predstavljati svakog pjesnika, svakog književnika, održavati promocije knjiga i slično. – kaže ravnateljica knjižnice Edita Kutnjak-Zlatar.

Osim autora koji čitaju svoje tekstove, na večerima poezije sudjeluju i volonteri knjižnice, a neizostavni su i glazbeni gosti.

O tome koliko je program prepoznat i cijenjen svjedoči mnogobrojna zainteresirana publike. – Imamo publiku koja voli i baš uživa u ovakvom programu, prati ga i sluša. To je nešto što pjesnici odmah osjete. – kaže ravnateljica. Neobični spojevi glazbe i teksta, posjetiteljima omogućuju da poeziju dožive na jedan sasvim novi način.

Jedna u nizu večeri poezije u sklopu programa Epicentar emocija u Centru svijeta održana je 6. lipnja u prostoru dvorca Batthyany. Glavnu riječ imali su Nenad Slukić, Zvonko Zečević i Đurđica Garvanović-Porobija. Oni su zajedno sa Marijom Gradečak, koja je bila spriječena doći, autori novoizašle zbirke poezije Fatamorgana. Riječ je o skupini pjesnika-entuzijasta sa različitim stilovima i tematikama, ali sa zajedničkom ljubavi prema poeziji. U sklopu večeri posjetiteljima su predstavili svoju zbirku, pa su tako ljubitelji poezije imali priliku čuti kako zvuče tekstovi u izvedbi njihovih autora. Uz same autore, stihove su čitali i Ksenija Mihin, Edita Kutnjak -Zlatar, Aleksandar Horvat i Ljubica Ribić.

Opuštajuću atmosferu dodatno je uljepšala vrhunska slovenska glazbenica Mia Frangeš sa svojim neobičnim muziciranje na gongu. Moderatorice ove večeri bile su ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner Edita Kutnjak-Zlatar i varaždinska pokretačica pjesničkih okupljanja Ljubica Ribić. Za sve one koji su prisustvovali, vjerujemo da je ovo bila zanimljiva i nadahnjujuća večer.

-Poezija autora strujala je starim zdanjem, misao pronašla put svjetlosti, glazba odzvanjala zvukom dalekih civilizacija. Sve je prošlo onako kako treba, ugodno oku, milozvučno uhu i toplo srcu. Večeras smo se tiho i pažljivo slušajući uvukli u najdublje tajne autora. – opisuje Ljubica Ribić.

Gradska knjižnica nastavit će sa provedbom programa Epicentar emocija u Centru svijeta, stoga ukoliko ste propustili dosadašnje večeri poezije, imat ćete još prilike uvjeriti se kako je Ludbreg osim što je centar svijeta i epicentar emocija.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content