);
Večeras predstavljanje zbirke poezije ‘Zaprpreni kaj’

Večeras predstavljanje zbirke poezije ‘Zaprpreni kaj’

Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ danas će održati program predstavljanja zbirke poezije ‘Zaprpreni kaj’ autorice Zdenke Čavić.

Zdenka Čavić rođena je 1954. godine te živi u Koprivnici. Interes za pisanje Zdenka razvija tijekom srednjoškolskih dana prilikom kojih je uređivala te objavljivala zanimljiva događanja iz školskih klupa na „Zidnim novinama“ gimnazije.
Vlastito stvaralaštvo voli izražavati kroz liriku koja ju je prva zaokupila, no postupno ulazi i u svijet proze – prvo kroz kratke priče, potom kroz crtice, a zatim počinje pisati i romane. Zdenkina vječna inspiracija dolazi iz samog života; događaji koji nas prate i vrijeme u kojem živimo uvijek daju mogućnost i nadahnuće za pisanje, navodi Zdenka. Najviše voli pisati o snažnim emocijama ili stanju koje smatra intrigantnim i poželjnim za izražavanje.

Iako se isprva pisanjem bavila kao hobijem, danas je ono zanimanje, a zbog čega je članica nekoliko raznih udruga i književnih društava – Hrvatskog sabora kulture, Matice hrvatske, Varaždinskog književnog društva, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Udruge za promicanje kulture „Kvaka“ i drugih.
Tijekom godina aktivnog pisanja, Zdenkini radovi objavljeni su u svim relevantnim zbornicima i časopisima za književnost bližeg i šireg okruženja. Od zanimljivijih se ističu pjesme iz Zbirke radova „Srce na dlanu“ članova Literarne sekcije KUD-a Podravka, pjesme objavljene u Osvitu, časopisu za književnost, kulturu i društvene teme Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te radovi objavljeni u Zborniku zavičajnih književnika Hrvatskog sabora kulture.
Zdenka je do sada objavila i četiri knjige poezije – „Kaj vu meni“ objavljena je 2015. godine, „Dotaknuti srcem“ 2016. godine, „Cipele od senja“ 2018. godine te „Zaprpreni kaj“ objavljena 2020 godine. 2019. godine objavila je i knjigu kratkih priča „Niska crnih bisera“, dok iz tiska ubrzo izlazi i njen roman za mlade „Pročitaj poruku“.

Za svoje stvaralaštvo Zdenka je primila niz priznanja i nagrada. Važno priznanje Zdenki predstavlja to što je cijela trodnevna manifestacija „Kaj v Zelini“ 2017. godine, kao i zbornik radova te iste godine dobio naziv po njenoj pjesmi „Cvetje od mraza“. Nadalje, za doprinos kajkavštini u Krapini je 2019. godine u sklopu manifestacije Tjedan kajkavske kulture na recitalu kajkavske poezije primila posebnu poticajnu nagradu za pisanje i promicanja kajkavštine, a 2019. i 2020. godine na manifestaciji „Pod murvu na krče“ drugu nagradu i posebnu pohvalu za igrokaze na kajkavskom jeziku. Nagrađena je i pohvalnicama i priznanjima Hrvatskog sabora kulture.

Predstavljanje zbirke održat će se večer u svečanoj dvorani dvorca Batthyany s početkom u 19 sati.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content