);
Vatrogasci danas slave svoj dan i svog zaštitnika

Vatrogasci danas slave svoj dan i svog zaštitnika

Na današnji dan, 4. svibnja, slavi se blagdan Sv. Florijana te Međunarodni dan vatrogasaca. Tradicija obilježavanja ovog sveca traje od sredine 19. stoljeća u svim vatrogasnim društvima, a posvećene su mu mnoge crkve i kapelice, podignuti brojni spomenici, postavljene slike i kipovi u mnogim crkvama i vatrogasnim domovima.

Vatrogastvo je plemenit i požrtvovan poziv u kojem se vatrogasci žrtvuju te ugrožavaju vlastite živote kako bi spasili tuđe živote i imovina te je vrlo bitno da se čuva vatrogasna tradicija, obučavaju mladi ljudi kako bi pravovremeno, kvalitetno i stručno pružili pomoći svima kojima je to potrebno.

Povodom Dana vatrogastva i Dana svetog Florijana, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je svim vatrogaskinjama i vatrogascima uputio čestitku.

Poštovane vatrogaskinje i vatrogasci, vatrogasni dužnosnici, vatrogasni zapovjednici, vatrogasni časnici i dočasnici, članovi vatrogasnog podmlatka i mladeži te vatrogasni veterani, upućujem Vam čestitke povodom dana našeg nebeskog zaštitnika svetog Florijana.

Izuzetno me veseli da ćemo nakon dvije pandemijske godine, u kojima ste pokazali veliko hrvatsko vatrogasno srce, konačno obilježiti naš dan na tradicionalan način, od sudjelovanja na svetim miasma do održavanja mimohoda i vježbi. U svemu što radite danas, ali i u svakom trenutku dok živite svoju plemenitu dužnost, neka Vam u mislima bude poruka svetog Florijana – svjesno žrtvovanje vlastite sigurnosti kako bi se pomoglo drugima.

Prošlu godinu su obilježile intervencije na sanaciji posljedica potresa na Banovini i u Zagrebu, ali I intenzivna požarna sezona. Početakom ove godine su izbili veliki požari otvorenog prostora. Svakodnevno bilježimo požare objekata, tehničke intervencije u prometu i druge vatrogasne zadatke. Svim izazovima pristupate s hrabrošću i odlučnošću kako bi Hrvatsku učinili što sigurnijom. Siguran sam da ćete sve zadatke nastaviti ispunjavati s istim žarom, nošenim ljubavlju prema onima kojima je naša pomoć potrebna.

Vatrogaskinje i vatrogasci, pripadnici vatrogasnih organizacija, neka Vas u svim zadacima prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika svetog Florijana.

Od srca čestitam Dan vatrogastva i Dan svetog Florijana.

Glavni vatrogasni zapovjednik
Slavko Tucaković

Čestitke svim pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca!

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content