Ludbreg je grad, a gradovi organiziraju raznovrsna događanja kako bi se ne samo u arhitektonskom i ljudskom već i u kulturno-umjetničkom, sportskom, obrazovnom i drugim područjima naglasila obilježja grada. Tako su u dvorcu Batthyany u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri građani Ludbrega mogli uživati u  koncertu orkestra ‘Capella Cracoviensis’. Gosti iz poljskog Krakova napravili su jednu zanimljivu kombinaciju gdje uz glazbenike koji sviraju pjevaju i vokalisti. Skladan je to spoj glazbenika i petero pjevača iznimnih glazbenih mogućnosti.

     Orkestar djeluje od 1970. godine, a u ovom posebnom izdanju nastupa od 2008. godine. Od tada je voditelj i dirigent orkestra poznati orguljaš Jan Tomas Adamus koji istovremeno svira i dirigira. Orkestar je već više puta nastupio u Hrvatskoj. Prije ludbreškog zabilježio je nastup u Zagrebu u lipnju ove godine na glazbenoj manifestaciji ‘Večeri na Griču’ te ljetos u Varaždinskom Toplicama. Repertoar orkestra obuhvaća stvaralaštvo od renesansne polifonije do romantične opere, a skladbe izvode na povijesnim instrumentima.

     Ludbrežani su u 60-minutnom programu uživali u skladbama Marcina Jozefa Zebrovskog i Johanna Sebastiana Bacha. Barokne skladbe ovih autora iz 18. stoljeća kao da su napisane upravo za poljski orkestar. Nježne i osjećajne izvedbe na trenutke uspavljujuće začas su zahvaljujući dinamičkoj izvedbi razbudile publiku i postale relaksirajuće.

     -Koncert je bio izvanredan i to je fantastični kulturni događaj za malo mjesto kao što je naš Ludbreg. Bila sam na njihovom koncertu u Varaždinskim Toplicama gdje je bilo sve puno ljudi. Za naš grad je ovo velik glazbeni događaj kojeg je po mojem mišljenju gledalo premalo Ludbrežana. Smatram da bi učitelji Osnovne glazbene škole trebali dovesti na ovakve i slične događaje svoje učenike koje odgajaju. Pa ipak su to Varaždinske barokne večeri, zar ne? – rekla je Božica Dobec, umirovljena profesorica.