);
Varaždinska županija, Crveni križ i Vatrogasna zajednica udružili se u projektu dostave dnevnih obroka starijim osobama

Varaždinska županija, Crveni križ i Vatrogasna zajednica udružili se u projektu dostave dnevnih obroka starijim osobama

Varaždinska županija je u suradnji s  Društvom Crvenog križa Varaždinske županije te Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije počela provoditi  projekt „Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja“. Projekt se počeo provoditi jučer,a već prvog dana podijeljeno je 515 obroka.

-Obzirom da smo kao Županija i kao Turistička zajednica u ovim okolnostima sada spriječeni provodili cijeli niz programa, projekata i aktivnosti koje su za ovo razdoblje bile pripremljene i planirane, odlučili smo naše resurse, i ljudske i financijske usmjeriti na sasvim drugačije projekte. jedan od tih projekata započeo je jučer, a radi se o projektu Besplatne dostave toplih obroka osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja. Od ideje do realizacije prošlo je malo više od tjedan dana tako da mogu reći da smo svi zajedno zaista u rekordno brzom roku uspostavili jedan vrlo kompleksan projekt. – kazala je koordinatorica projekta Natalija Martinčević.

Korisnici projekta su korisnici dva programa koje provodi županija, a to su program Pomoć u kući i program Zaželi, a projektu su se priključile i općine Petrijanec, Cestica, Vinica, Bednja i Donja Voća koje samostalno provode program Zaželi. U tim programima već su po jasnim kriterijima određene osobe koje su slabijeg imovinskog stanja, nepokretne, slabo pokretne, teško bolesne ili pak žive u staračkim samačkim domaćinstvima

-Hrana se priprema u našim osnovnim školama, kojima je osnivač županija, a koje su sada kao što znate prazne. Mi smo sada zauzeli kuhinje i zaposliti kuhare i kuharice osnovne škole Ivanec, Novi Marof i Ludbreg koje su zaduženi za pripremati i pakiranje hrane. Hranu distribuiraju u svojim vozilima naša Dobrovoljna vatrogasna društva, koristim priliku da se zahvalim vatrogascima, a tamo gdje se dobrovoljna vatrogasna društva nisu odazvala posao distribucije odradili su djelatnici županije, a zahvaljujem se i općinama Bednja, Lepoglava i Cestica koje su same osigurale dostavu. Zahvaljujem i Općoj bolnici Varaždin koja je na dispoziciju stavila gospođu Ljerku Šebečić koja je osmislila kvalitetne i zdrave obroke te pripremila sve narudžbe. Važno je naglasiti kako smo za sve namirnice koje se proizvode lokalno kontaktirali naše OPG-ove kod kojih smo kupili krumpir, zelje, bučino ulje i još neke namirnice. Posebno se zahvaljujem OPG Cafuk na donaciji zelja, te OPG Šincek na donaciji jaja. Dakle vodili smo brigu da u projekt uključimo domaće proizvođače i time kupovinom od njih pomognemo i njima – rekla je Martinčević te dodala kako će projekt trajati trideset dana, a hrana će se dostavljati tri puta tjedno – ponedjeljkom, srijedom i petkom.

– Osobno sam se jučer uvjerila u kvalitetu projekta, jer sam na lokaciji Ludbreškog područja, zajedno s gerontodomaćicom gđom. Liljanom podijelila obroke u Ludbregu, Ludbreškim vinogradima, Hrastovskom, Globočecu – zadovoljna je Martinčević.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content