Prije dvije godine našim čitateljima predstavili smo mladog ludbreškog kulinarskog majstora Vanju Orbana kada je u Luxemburgu osvojio brončanu medalju na Svjetskom kupu 2018. Vanja je svoje postignuće uspio ponoviti ovaj mjesec u njemačkom Stuttgartu na kulinarskoj Olimpijadi.

-Kulinarska Olimpijada najstarije je kulinarsko natjecanje u svijetu koje se održava više od 100 godina. U regionalnom timu Varaždinske županije bilo nas je petero, a imali smo i dvije mlade pomagačice. Osim mene punoljetan je još samo Ivan Tomas, a osim nas dvojice natjecali su se još: Katarina Filipašić, Amos Novak, Dario Rodeš te Nikolina Butko i Lorena Šoš kao pomagačice. – rekao je Vanja.

Uspjeh našeg tima još je veći ako se zna da je isto odličje osvojio i seniorski Hrvatski nacionalni tim.

-Morali smo napraviti ‘zajednički svečani stol’ sa hladnim eksponatima i jelima koja su zamišljena kao topla, a prezentirana kao hladna. Naš tim napravio je svečanu platu, tri različita predjela s jadranskom hobotnicom i norveškim lososom te vegansko predjelo. Svečani meni u pet sljedova radio sam ja kombinacijom ribljeg i mesnog menija. Cure su radile četiri vrste malih zalogajčića, radili smo i četiri inovativna deserta te na kraju slatki mali zalogajčić. – pojasnio je Vanja.

Ekipa je imala izuzetno težak zadatak jer na ‘svečanom stolu’ nije se smjela ponoviti niti jedna namirnica što znači da su sva navedena jela i eksponati napravljeni od različitih namirnica. Osim toga svi natjecatelji morali su paziti na uravnoteženost i propisane nutritivne vrijednosti ‘svečanog stola’.

-Već pet godina radim zajedno sa zaručnicom Eni Kožljan u hotelu Valamar u Poreču i nije mi bilo lako prihvatiti poziv predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog. No, sada mi nije žao jer osvojiti medalju na ovako velikom natjecanju nije mala stvar. Na kulinarskoj Olimpijadi sudjeluju kuhari iz cijelog svijeta i nastup košta više od 100 tisuća kuna. Predsjednik Crleni navedena sredstva uspio je namaknuti od raznih sponzora i hvala mu na ukazanom povjerenju. – završio je Vanja.