Vinski podrum ‘Trsek’ bio je mjesto susreta pčelara Varaždinske županije. Povod je bio predstavljanje knjige recepata ‘Ludbreška medena kuhinja’ koja je tiskana u nakladi Varaždinske županije, Pčelarskog društva Ludbreg i Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”. Iz tiska je izašla krajem 2020. godine međutim zbog epidemiološke situacije njeno predstavljanje bilo je prolongirano sve do danas.

Riječ je o kuharici koja sadrži trideset recepata na bazi meda koje je pripremio profesionalni kuhar, chef Damir Crleni.

– S upotrebom meda u kuhinji susreo sam se proučavajući stare recepte iz kuharica te uz pripremu hrane na manifestaciji „Jela varaždinskog kraja”. Došavši u prigodu da sam kreiram jela, pokušao sam što češće upotrebljavati med u svojim kulinarskim kreacijama. Iz godine u godinu ideja je bilo sve više. – otkriva chef i dodaje kako kroz ovu kuharicu svim zainteresiranima želi približiti neke od tih kuharskih kreacija.

– Inovativnost ludbreških medara te njihovi novi proizvodi od meda, kao što su vino, pivo, pjenušac i ocat od meda, pružili si mi nove mogućnosti i potaknuli me na češću upotrebu meda u kulinarstvu. – otkriva autor recepata.

Damir Crleni

Pčelarskog društva Ludbreg intenzivno radi na zaštiti kvalitete ludbreškog meda, povećanju proizvodnje i potrošnje te njegovoj promociji na temelju koje je i nastala ova kuharica.

Med mnogi poznaju iz perspektive čaja i situacije: sad sam bolest pa ću ga konzumirati. Vjerujemo da će ova kuharica pokazati i drugu mogućnost konzumacije, biti od pomoći i dati ideje kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda i da će ova kuharica doprinijeti povećanju proizvodnje i potrošnje meda na ludbreškom području, ali i šire, te doprinijeti njegovoj promociji. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebice dr. Dragutinu Vinceku koji je odmah bezrezervno podržao ovu ideju, te dio organizacije preuzeo na sebe. – poručio je Krešo Piljak, predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg.

Krešo Piljak

Kuharica je nastavak suradnje na očuvanju tradicijske gastronomije Varaždinske županije i ludbreškog kraja, na što je ponosan i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Povijesni nalazi diljem svijeta pokazuju kako su ljudi znali da je med posebna namirnica jer je prepoznat i kao hrana i kao lijek. Naše sugrađanke i sugrađani svjesni tih spoznaja upravo su u tradicijskom pčelarstvu pronašli izvor privređivanja. Pčelarsko društvo Ludbreg koje postoji već duže od stoljeća također je uvelike doprinijelo aktivnom pčelarenju u ludbreškom kraju, a posljednjih su godina razvili i turistički zanimljive sadržaje. – poručuje gradonačelnik i dodaje kako med sve češće proizvodi i zanimljive gastronomske trendove pa se stoga nada da će ova knjiga potaknuti još kvalitetnije korištenje meda kroz svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.

Dubravko Bilić

Predstavljanju je nazočila i delegacija Varaždinske županije na čelu sa županom Anđelkom Stričakom.

– Evo ovdje smo imali prilike slušati struku, odnosno proizvođače meda. Ja za to nisam stručan, ali vam mogu govoriti sa strane potrošača. Vrsni sam potrošač meda i jutro mi ne započne bez jedne žličice. Pozivam i sve ostale da ga koriste što više. Čestitke svima koji su sudjelovali u ovom projektu. – kazao je župan.

Anđelko Stričak

O važnosti i značaju rada svih pčelarskih društva u Hrvatskoj, pa tako i ludbreškog govorio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

Iznimno sam počašćen što danas mogu biti ovdje kako bih rekao puno toga dobroga o Pčelarskom društvu Ludbreg koje je perjanica u ovom području. Moram reći da je stvarno nedovoljno u ovom dijelu Europe marketinga pčele i pčelinjih proizvoda jer oni zaslužuju puno toga više. Time je ovaj marketing kroz ovu knjigu recepata pun pogodak i zahvaljujem vam što dajete korak marketinškoj inicijativi da ipak približimo pčelarstvo kao gospodarsku granu, a isto tako i pčelinje proizvode. – poručio je ludbreškim pčelarima.

Predstavljanje knjige završilo je prigodnom degustacijom jela i pića od meda.