);
Uz prigodnu degustaciju predstavljena knjiga recepata ‘Ludbreška medena kuhinja’

Uz prigodnu degustaciju predstavljena knjiga recepata ‘Ludbreška medena kuhinja’

Vinski podrum ‘Trsek’ bio je mjesto susreta pčelara Varaždinske županije. Povod je bio predstavljanje knjige recepata ‘Ludbreška medena kuhinja’ koja je tiskana u nakladi Varaždinske županije, Pčelarskog društva Ludbreg i Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”. Iz tiska je izašla krajem 2020. godine međutim zbog epidemiološke situacije njeno predstavljanje bilo je prolongirano sve do danas.

Riječ je o kuharici koja sadrži trideset recepata na bazi meda koje je pripremio profesionalni kuhar, chef Damir Crleni.

– S upotrebom meda u kuhinji susreo sam se proučavajući stare recepte iz kuharica te uz pripremu hrane na manifestaciji „Jela varaždinskog kraja”. Došavši u prigodu da sam kreiram jela, pokušao sam što češće upotrebljavati med u svojim kulinarskim kreacijama. Iz godine u godinu ideja je bilo sve više. – otkriva chef i dodaje kako kroz ovu kuharicu svim zainteresiranima želi približiti neke od tih kuharskih kreacija.

– Inovativnost ludbreških medara te njihovi novi proizvodi od meda, kao što su vino, pivo, pjenušac i ocat od meda, pružili si mi nove mogućnosti i potaknuli me na češću upotrebu meda u kulinarstvu. – otkriva autor recepata.

Damir Crleni

Pčelarskog društva Ludbreg intenzivno radi na zaštiti kvalitete ludbreškog meda, povećanju proizvodnje i potrošnje te njegovoj promociji na temelju koje je i nastala ova kuharica.

Med mnogi poznaju iz perspektive čaja i situacije: sad sam bolest pa ću ga konzumirati. Vjerujemo da će ova kuharica pokazati i drugu mogućnost konzumacije, biti od pomoći i dati ideje kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda i da će ova kuharica doprinijeti povećanju proizvodnje i potrošnje meda na ludbreškom području, ali i šire, te doprinijeti njegovoj promociji. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebice dr. Dragutinu Vinceku koji je odmah bezrezervno podržao ovu ideju, te dio organizacije preuzeo na sebe. – poručio je Krešo Piljak, predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg.

Krešo Piljak

Kuharica je nastavak suradnje na očuvanju tradicijske gastronomije Varaždinske županije i ludbreškog kraja, na što je ponosan i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Povijesni nalazi diljem svijeta pokazuju kako su ljudi znali da je med posebna namirnica jer je prepoznat i kao hrana i kao lijek. Naše sugrađanke i sugrađani svjesni tih spoznaja upravo su u tradicijskom pčelarstvu pronašli izvor privređivanja. Pčelarsko društvo Ludbreg koje postoji već duže od stoljeća također je uvelike doprinijelo aktivnom pčelarenju u ludbreškom kraju, a posljednjih su godina razvili i turistički zanimljive sadržaje. – poručuje gradonačelnik i dodaje kako med sve češće proizvodi i zanimljive gastronomske trendove pa se stoga nada da će ova knjiga potaknuti još kvalitetnije korištenje meda kroz svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.

Dubravko Bilić

Predstavljanju je nazočila i delegacija Varaždinske županije na čelu sa županom Anđelkom Stričakom.

– Evo ovdje smo imali prilike slušati struku, odnosno proizvođače meda. Ja za to nisam stručan, ali vam mogu govoriti sa strane potrošača. Vrsni sam potrošač meda i jutro mi ne započne bez jedne žličice. Pozivam i sve ostale da ga koriste što više. Čestitke svima koji su sudjelovali u ovom projektu. – kazao je župan.

Anđelko Stričak

O važnosti i značaju rada svih pčelarskih društva u Hrvatskoj, pa tako i ludbreškog govorio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

Iznimno sam počašćen što danas mogu biti ovdje kako bih rekao puno toga dobroga o Pčelarskom društvu Ludbreg koje je perjanica u ovom području. Moram reći da je stvarno nedovoljno u ovom dijelu Europe marketinga pčele i pčelinjih proizvoda jer oni zaslužuju puno toga više. Time je ovaj marketing kroz ovu knjigu recepata pun pogodak i zahvaljujem vam što dajete korak marketinškoj inicijativi da ipak približimo pčelarstvo kao gospodarsku granu, a isto tako i pčelinje proizvode. – poručio je ludbreškim pčelarima.

Predstavljanje knjige završilo je prigodnom degustacijom jela i pića od meda.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content