);
Utrka Centrum Mundi

Utrka Centrum Mundi

Povodom Dana grada Ludbrega, a u okviru ‘Welcome Spring festivala’, ludbreškim ulicama održana je cestovna utrka Centrum Mundi. Već tradicionalno start i cilj bili su na Trgu Svetog Trojstva, a trčale su se tri utrke. Najprije je stazu duljine 1300 metara trčalo 70 osnovnoškolaca predmetne nastave. Građani i rekreativci trčali su na četiri kilometra, a oni napredniji i aktivni trkači natjecali su se u utrci na deset kilometara. U dvije kategorije natjecale se i osam osoba u invalidnim kolicima.

-Natjecatelji su se za sve popularniju utrku mogli prijaviti putem interneta preko Web stranice stotinka.hr, a natjecalo se 315 trkača plus 70-ak učenika. Osim Turističke zajednice i Grada Ludbrega velik doprinos organizaciji utrke pripada članovima Športsko rekreacijskog društva BSV Ludbreg  – rekla je Andrea Horvat direktorica Turističke zajednice područja Centra svijeta.

Centrum Mundi utrke održavaju se od 2014. godine, a ovogodišnja je zapravo njezino osmo izdanje jer 2020. godine utrka zbog korone nije bila održana.

-Utrka na 10 kilometara boduje se za Kup sjeverozapadne Hrvatske, a valja napomenuti da su startnine natjecateljima za obje utrke bile besplatne. Trkači su se samo morali prijaviti, a trošak za startnine išao je na račun Grada Ludbrega. Inače, cilj Welcome Spring festivala je popularizacija zdravog života odnosno vanjskih aktivnosti u prirodi kao vrste zabave, rekreacije i zdravog druženja, a sam ‘festival’ osmišljen je kao dio razvoja Ludbrega u outdoor izletničku destinaciju. Ponudili smo ljudima sadržaj, proširili turističku ponudu i vjerujemo da ćemo zbog toga godišnje imati više tisuća posjetitelja – rekao je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

Kraću utrku trčalo je 119, a dulju 196 natjecatelja. Od natjecatelja s ludbreškog područja najbolji rezultat postigao je Zoran Križanić zauzevši drugo mjesto u svojoj kategoriji M30 odnosno treće mjesto u ukupnom poretku.

-Trčim oko četiri godine i uvijek rado trčim ovdje dulju utrku na 10 kilometara. Sviđa mi se što se ove godine trčao samo jedan krug s usponom prema staroj ciglani. Zbog uspona i vjetra u prsa bilo je dosta naporno – rekao je Zoran Križanić.

Osim Zorana koji je bivši nogometaš solidne rezultate postigli su i još uvijek aktivni nogometaši Bruno Hlebar i Mario Sačer. U ženskoj konkurenciji rezultate vrijedne spomena postigle su Lucija Sačer koja je bila prva u kategoriji Ž30, a sveukupno peta. U kategoriji Ž20 treće mjesto zauzela je Mateja Golenja što joj je donijelo ukupno četvrto mjesto. Zrinka Matijević bila je jako zadovoljna svojim rezultatom iako je u kategoriji Ž40 bila osma.

-Aktivnije trčim tek dvije godine i zahvaljujući trčanju uspjela sam skinuti 12 kilograma i riješiti se bolova u kralježnici. Članica sam BSV-a i srijedom imamo klupski trening trčanja na 15 kilometara, a uz to trčim još jednom ili dva puta tjedno – rekla je Zrinka Matijević.

Zanimljivo, najbolje rezultate na utrci Centrum Mundi postigli su natjecatelji koji se prezivaju Horvat. Tako su braća Horvat iz Preloga prvi utrčali u cilj u obje utrke. Saša je bio prvi na kraćoj utrci, a brat Igor bio je najbrži na dužoj. Njegova cura Tina Dorša bila je prva na kraćoj utrci u konkurenciji Ž20. U kategoriji Ž40 najbolja je bila Martina Horvat iz Zagreba.

-Trčim u AK Svetice tek dvije godine i ja sam zapravo rekreativka. Svidjelo mi se ovdje, publika je navijala s balkona i iz dvorišta. Poslije utrke idem s mužem i dvoje djece u obilazak Ludbrega i sigurno ćemo se vratiti i sljedeće godine – rekla je Martina Horvat.

Najmlađi sudionik na utrci Centrum Mundi bio je Vigo Šušnjić koji je za svojih 8 godina dobio posebnu nagradu organizatora. Vigo je u cilj ušao zajedno sa svojom majkom Marinom Drviš iz Velike Gorice.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content