);
Uskrsni turnir u šahu za djecu

Uskrsni turnir u šahu za djecu

Na Veliki petak u prostorijama ludbreških umirovljenika održan je uskrsni turnir u šahu za djecu. Turnir je odigran blic tempom na način da je svaki igrač imao na raspolaganju po 10 minuta za razmišljanje i poteze. Organizator turnira je učitelj Silvije Kutle koji djecu u navedenim prostorima od 1. rujna 2019. potpuno besplatno uči svirati gitaru i igrati šah. Kako bi se klinci još bolje osjećali Silvije je uz pomoć sponzora i osobno pripremio poklon paketiće sa slatkišima i sokovima. Silvije je kao učitelj radio u Širokom Brijegu te je prije nekoliko godina u potrazi za boljim životom doselio u Hrvatsku.

-Interes djece je izuzetno velik pa smo tako ovom prigodom pripremili 33 poklon paketića. Za poklone djeci zaslužna je i moja kolegica s faksa Renata Čotić koja je kao učiteljica radila u Ljubuškom, a sada je preselila u Švedsku. Sokove je donirao moj radni kolega Rudolf Čižmešija, a pizzama je učenike počastio Igor Franolić koji je pizze kupio u pekarni Kruna vlasnika Petra Ljekaja. Naime, pekara Kruna je ranije u više navrata djecu častila pizzama i klipićima pa je u redu da se pizze nabave kod njih. Za tri do četiri tjedna ćemo vjerojatno uspjeti osnovati Šahovski klub Ludbreg kao udrugu pa ćemo imati i svoj žiro račun na koji će dobri ljudi moći donirati sredstva za djecu koja žele igrati šah – rekao je Silvije Kutle.

Najmlađi šahist je Matej Rajh, star pet i pol godina i još pohađa vrtić.

-Igram šah kod kuće s mamom, tatom i djedom pa čak i pomoću kompjutora preko interneta. Učitelj Silvije veli da sam sposoban i da puno očekuje od mene – rekao je Matej.

Prije dva tjedna na prvenstvu Grada Ludbrega prvo mjesto u konkurenciji djevojčica osvojila je Marta Filipašić.

-Pohađam 5.a razred. Najprije sam šah igrala kod kuće s tatom Ivanom, a onda sam saznala da se ovdje ova logička igra može još bolje naučiti. Šah mi je zanimljiv jer treba puno razmišljati i mislim da su sve figure važne, ali ipak najveće mogućnosti ima kraljica – rekla je Marta.

Prvo mjesto u konkurenciji dječaka zauzeo je Petar Dolenec.

-Idem u 4.b razred i kod kuće igram šah s djedom i sestrom Larom koja je na prvenstvu Grada osvojila drugo mjesto. Za učenje šaha saznala je mama pa ovdje dolazim jednom ili dva puta tjedno. U finalu sam pobijedio Vanju Pepelka koji je također odličan – rekao je Petar.

Na turniru je sudjelovalo šesnaest mladih šahista jer neki su morali ostati u samoizolaciji i njima su poklon paketići poslani ranije. Među osam djevojčica najuspješnija je bila Branka Rak, a između isto toliko dječaka najbolji šah i ovaj put igrao je Petar Dolenec.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content