U vrijeme korizme u četrdeset dana pokore i odricanja kao pripreme za Uskrs, većina kršćana odriče se nekih poroka, a neki od njih povezani su i s prehranom. Svako takvo odricanje od nekih loših navika dobro je i pozitivno, a naročito ako se nastavi tako i nakon korizme. Odricanjem sebi dokazujemo da je moguće živjeti bez nečega na što smo naviknuti, a što nam zapravo nepovoljno djeluje na zdravlje, duhovni i fizički razvoj. Čistom srijedom – Pepelnicom započinje prvi post i nemrs, a nastavlja se svaki petak u korizmi, kao i na Veliki petak i subotu. Dobra je navika ako i poslije korizme na naš jelovnik više stavljamo povrća, žitarica, mahunarki ,ribe, a manje mesa.
Proslava Uskrsa – uređivanje našeg doma
Najveći kršćanski blagdan Uskrs, povod je da pripremimo sebe, ali uredimo i svoj dom. Upravo nam uz dolazak proljeća i prigodne uskrsne dekoracije dom postaje još veselije i radosnije mjesto u dane blagdana, a tome još više doprinose šarene i cvjetne dekoracije. Djecu posebno veseli ukrašavanje simbola Uskrsa-pisanica, neizbježnog motiva na svim ukrasima.
Neki ukrasi u našem domu ostaju i tokom proljeća pa ulažemo dosta truda u uređivanju. Poznato je da osim čišćenja, stavljamo najljepše zavjese, stolnjake, a ukoliko imamo iskustva u šivanju izrađujemo dekoracije po svom ukusu. Iako u trgovinama možemo kupiti sve što želimo jer ponuda je beskrajna, ipak će nam biti draži ukrasi izrađeni sa članovima obitelji.
Evo nekoliko ideja koje smo mi u obitelji izradili ove godine.
Veliki petak
Poseban dan, drugačiji, kao ni jedan u godini. Veliki petak, dan muke i smrti Isusove, duboko je utkan u dušu našeg naroda, a taj odnos poštovanja prema Velikom tjednu ogleda se i u stavu prema hrani. ‘Malo i oskudno jesti ‘ pravilo je kojeg se vjernici drže na Veliki petak. Kruh i voda za najustrajnije, grah, kuhano jaje, kompot od jabuka, samo su neka od mogućih jela. Često u novije vrijeme pripremamo ribe na razne načine, iako su one više tradicija mediteranskog dijela naše zemlje. Nakon posta pomalo promišljamo što pripremiti za naš blagdanski stol jer upravo je tradicija uskrsnog blagdanskog stola utkana u naše duše. Poseban doživljaj priprema je uskrsnog doručka, a pamtimo ga svi od djetinjstva. Upravo zato djeci je potrebno prenijeti duh tradicije. Prije svega tu je zajednička molitva i uključivanje djece u postavljanje stola i pripremu jela. Na svakom stolu obavezno mora biti šunka, mladi luk, kuhana jaja, hren, domaći kruh ili pletenica i još mnogo namirnica što ovisi o ukusu u želji ukućana.
Slatki izbor za Uskrs
Tradicija našeg kraja su dizani kolači s orasima i makom. Često tu dodajemo još i pletenice ili pleteni kruh od dizanog tijesta ili kuglof.
Od ostalih slastica prigodni su razni suhi kolači (kiflice, medenjaci, štangice od oraha, pite i slično) koje pripremamo nekoliko dana ranije, a poneka domaćica izradi i tortu ili voćni kolač. Naravno da sve to prilagodimo ukusima i broju članova obitelji.
Mliječna pletenica
Sastojci: 2 dag kvasa namočiti u 1 dl toplog mlijeka i pola žličice šećera, 2 i pol dl toplog mlijeka, 10 dag šećera, prstohvat soli i 50 dag glatkog brašna, 2-3 žlice, ulja.
Priprema: Zamijesiti tijesto, dizati, napraviti pletenice ili što želite, ponovo dizati, premazati žumanjkom, posipati makom ili sezamom prije pečenja.
Nakon blagdana ostaje nam nekih namirnica koje možemo fino ukomponirati u neko novo jelo. Upravo tako je moja kćer Valentina pripremila ukusan Quiche.
Quiche (Kiš) po Valentininom receptu
Sastojci za tijesto: 130 g integralnog pirovog brašna, 50 g glatkog brašna tip 550, 100 g maslaca, 1 žumanjak, malo hladne vode
Sastojci za nadjev: 150 g šunke, 150 g sira, nekoliko mladih luka,1 grčki jogurt, 2 jaja(iskoristite i bjelanjak od tijesta), malo mlijeka, sol, papar, crvena paprika
Priprema; Sve sastojke za tijesto sjediniti. Razraditi ih mikserom, ali smjesa neka ostane grudičasta. Umijesiti tijesto i staviti ga u okrugli kalup te popikati vilicom. Neka stoji u frižideru dok pripremate nadjev. Za nadjev narezati 150 g šunke i 100 g sira na kockice te mladi luk na kolutiće. U drugoj posudi izmiksati jaja, grčki jogurt, malo mlijeka i navedene začine. U pećnicu zagrijanu na 190 C staviti peći tijesto 15 minuta. Na tijesto zatim staviti šunku, sir i luk, pa smjesu od jaja te na kraju na sitno naribati 50 g sira. Vratiti u pećnicu na 170 C te peći još pola sata.
Neka vam blagdan Uskrsa bude blagdan nade, ohrabrenja i ljubavi u vašim obiteljima. Sretan vam Uskrs dragi čitatelji!
Željka Namesnik