);
Uručena priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi

Uručena priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi uvijek je prilika i da se zahvalimo onima koji redovito nesebično daruju tu dragocjenu tekućinu. Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg tako je organiziralo svečanost u petak 23. listopada u dvorcu Batthyany u Ludbregu.

– Vidim ovdje danas brojne ljude koje sam susretao na dobrovoljnim darivanjima krvi i koji su nesebično darovali dio sebe. Ova svečanost je najmanje što Društvo može učiniti za vas jer nemjerljiva je vaša zasluga koju ste napravili darovavši krv i time spasili nečiji život i veliko vam hvala na tome. Ponosno ovdje mogu reći da smo društvo s najviše organiziranih darivanja krvi u Varaždinskoj županiji. Ove godine imali smo ih gotovo svaki mjesec u skladu s mjerama i preporukama. Društvo je ponosno na sve vas koji ste se odazvali. Zahvaljujem se svim općinama i Gradu Ludbregu na suradnji, kao i svim poslodavcima koji su omogućili zaposlenicima da se odazovu akcijama – rekao je Igor Franolić, predsjednik ludbreškog Crvenog križa. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Dubravko Bilić koji je naglasio kako su uručena priznanja i više nego zaslužena.

– Darujući krv prvenstveno ste misili na druge, na one osobe kojima je pomoć najpotrebnija. Trenutak u kojem se nalazimo je po svim aspektima poseban, danas više nego ikad vodimo brigu jedni o drugima, a sve s ciljem očuvanja zdravlja. No vi tako razmišljate i djelujete čitavo vrijeme. Želim Gradskom društvu Crvenog križa da nastavi marljivo raditi na svim projektima u koje su uključeni i djeluju na dobrobit čitave zajednice, ali povezuju nas i sa našim susjednim općinama – rekao je gradonačelnik.

Zahvalu darivateljima uputila je i Mirjana Jerbić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg.
– U ovim nesigurnim, teškim vremenima kada su blizina, zagrljaj i rukovanje, sve ono toplo i ljudsko, najstrože zabranjeni, vi ste primjer da ne postoje teška vremena za činiti ljudska djela. Uvijek ima nekakvo sutra i život nam daje mogućnosti učiniti dobro djelo, ali danas je sve što nam ostaje. Sutra nema nitko zagarantirano – niti mlad, niti star, zato ne odlažimo stvari za sutra. Možda danas posljednji puta promatramo one koje volimo. Zato nemojmo biti neodlučni, učini to danas. Recimo svojim bližnjima koliko ih volimo, pokažimo to. Upamtimo, nitko ne zna i neće pamtiti naše skrivene misli, osjećaje, emocije. Zato molimo Boga za snagu i mudrost da ih možemo izraziti. Dajući krv izrazili ste ljubav i nesebičnost. Hvala vam na tome – poručila je ravnateljica.

Nagrađeni su višestruki darivatelji krvi koji su krv darivali više od 100 puta – muškarci, odnosno više od 75 puta žene, a to su Franjo Mužic, Vjekoslav Golubić, Marijan Horvat, Stjepan Markulinčić, Branko Posavec, Marija Kokanović, Tomo Kokanović, Mirjana Gložinić, Zdravko Gložinić, Franjo Kivač, Antun Matijašec, Milan Bunčić, Branko Jagodić i Željko Šoštarek. Brončani znak i zahvalnicu za 55 darivanja primile su Ivanka Tišljar i Franjica Petak. Srebrni znak i zahvalnicu za 55 darivanja primila je Danica Sever. Brončani znak i zahvalnicu za 50 darivanja krvi primili su Marijan Novak, Stjepan Borščak, Ivan Horvat, Goran Potočnik, Đuro Borović, Nenad Stančin, Jurica Kraljić, Mladen Bačani, Danijel Đurašin i Krunoslav Bačani. Srebrni znak i zahvalnicu za 75 darivanja primili su Andrija Gerić i Josip Busija. Zlatni znak i zahvalnicu za 100 puta darovanu krv primili su Ivica Vidović i Ivan Črepinko.
Ove godine kao novitet uručene su i obiteljske zahvalnice koje su primili obitelj Stajepana Havaića, obitelj Maria Petrina, obitelj Krunoslava Janičara, obitelj Krune Vađona, obitelj Dražena Štigleca, obitelj Đure Novačića, obitelj Dražena Ipše, obitelj Ivanke Meštrović, obitelj Vladimira Havaića, obitelj Damira Povijača.

Novost su također i završne zahvalnice za dobrovoljno darivatelje krvi i plakete, a koje su uručene Radoslavu Jadaniću, Antunu Matijašecu, Marijanu Horvatu, Željku Šoštareku, Vjekoslavu Golubiću, Tomi Kokanoviću i Mariji Kokanović.
Od ove godine društva uručuju i posmrtna završna priznanja, njih su ove godine primili članovi obitelji pokojnih Ivana Vidovića, Vladimira Balaića i Nade Kapusta. Zahvalnica za doprinos razvoju uručena je Mirjani Gložinić.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content