U naselju Slokovec trenutno je u tijeku prva faza uređenja crkvice dok će konačno ruho crkvica dobiti u 2019. godini.

-Za mještane Slokovca crkvica ima posebni značaj i uvijek su se trudili da ona izgleda što uređenija i ljepša. Naravno da nije uvijek bilo sredstava da se popravi i uredi sve što se željelo. Ipak, mještani Slokovca nikad nisu dozvolili da se njihova crkvica urušava i propada – rekla je Božica Makar, predsjednica VMO Slokovec.

Tako su određeni radovi na popravku i sanaciji izvršeni 1999. godine, a 2004. godine izgrađena je oko crkvice i nova željezna kovana ograda. Uz crkvicu dugi niz godina bila je lipa.

-Nakon što je srušena stara lipa, posađena je nova, ali na žalost i nju smo trebali srušiti prošle godine. Bilo je mnogo negodovanja oko rušenja te lipe i svima nam je bilo žao, jer je ona bila svojevrsni zaštitni znak uz crkvicu. No šteta koju je radila crkvici bila je prevelika, dizala je pod, granje je ulazilo u zvonik i dolazilo je do kvara zvona, a već je počela dizati i i okolnu ogradu – pojasnila je Božica Makar.

U planu je izmjena stolarije na crkvici – ulazna vrata i prozori, u unutrašnjem djelu maknut je brodski pod, ožbukani zidovi, uređen oltar, na pod će biti postavljene pločice, izvršeni soboslikarski radovi i ostale potrebne sitnice unutrašnjeg uređenja. Završetak ovih radova očekuje se tijekom mjeseca studenog, a njihova vrijednost je 35.000,00 kuna. Troškovi uređenja vanjskog dijela iznosit će petnaestak tisuća kuna.

-Ono što svakako želimo i planirano je i vanjsko uređenje i to fasade i krovišta. Završetak svih radova trebao bi biti početkom iduće godine, tako da dan Svetog Florijana proslavimo dostojanstveno i svečano uz obnovljenu crkvicu njemu u čast podignutu prije 150 godina – kaže Božica Makar te dodaje kako su ponosni na lijepo uređeno naselje bez obzira na vječnu problematiku, financijska sredstva.

-Još 2016. godine odlučili smo da je uređenje crkvice prioritet, a iste godine završeno je uređenje vatrogasnog doma uz koje imamo i lijepo dječje igralište. Nekoliko godina ranije uređene su i svlačionice uz nogometno igralište. Mi u Slokovcu stvarno smo pokušavali da što više sredstava dobijemo kroz natječaje za određene projekte. Tako smo bez sufinanciranja grada obnovili vatrogasni dom i izgradili dječje igralište. Ali projekt uređenja crkvice nismo mogli kandidirati ni na jedan natječaj, tako da smo zahvalni gradu što nam pomaže u realizaciji ovog projekta – pojasnila je Božica Makar te dodala kako je u ovom trenutku to od velikog značaja jer iduće godine bit će 150 godina od izgradnje crkvice. Zahvalila se mještanima Slokovca koji su uvijek spremni pripomoći oko radova na uređenju i održavanju naselja.

Šetnja kroz povijest

Naselje Slokovec pojavljuje se na popisu sela ludbreškog vlastelinstva u 15.stoljeću.

U kanonskim vizitacijama iz 1659.godine naselje se spominje pod nazivom Slokovci, a 1771.godine navodi se pod imenom Slakovec.

U tim vremenima požari su bili česti, pa su tako mještani Slokovca prihvatili savjet svog župnika Aleksandra Egersdorfera da sagrade kapelicu u čast nebeskog zaštitnika od vatre Svetog Florijana.

Tako je 1869. godine sagrađena kapelica neobaroknog stila, dimenzija 5 x 3,5 metra. Izgrađena je od cigle, pokrivena crijepom i ima zidani zvonik visine 9 metara. U zvoniku je zvono teško 46 kg koje potječe iz radionice A. Blazine iz Zagreba, a nabavljeno je 1925. godine.