);
Uprizorena berba kukuruza na starinski način

Uprizorena berba kukuruza na starinski način

‘Život’ društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Ludbreg, prve listopadske subote, uprizorilo je berbu kukuruza na starinski način. Okupljanje ‘berača’ bilo je kod društvenog doma u Čukovcu gdje su bile izložene rukotvorine Mirjane Božović iz Gornjeg Kneginca. Mirjana je članica Hrvatske udruge kreativnih amatera iz Zagreba koja broji više od 400 članova, a može se pohvaliti činjenicom da je njezina ukrasna košarica od platna našla put čak do Europarlamenta u Briselu. 

-Članice udruge Život i članice Crvenog križa Čukovec pripremile su hranu na način kako se i nekad pripremala za težake u polju. Hranu ćemo košarama pješice odnijeti do polja kukuruza jer nas je Đuro Novačić iznevjerio i nije došao s konjskom zapregom. Tamo ćemo uprizoriti berbu kukuruza, rezanje kukuruzovine srpovima, vezanje snoplja i pravljenje stavica, a ‘težaci’ će ručati na polju baš kao što se to i nekad radilo. Po povratku u dom trebali smo imati igrokaz, ali članovi KUD-a Martijanec nisu došli s obrazloženjem da zbog korona mjera nisu mogli vježbati uloge. Ipak, zadovoljna sam što smo odradili polovicu planiranog programa – rekla je Nada Ivanić, predsjednica udruge Život.

Osim Nade Ivanić za čuvanje narodnih običaja zaslužne su: Suzana Cindori, Vesna Bačani, Marija Vujasinović, Božica Bulf, Branka Šimunović i Đurđa Kostanjevec. Iako događaj vrijedan pažnje nije privukao mnogo ljudi jer su npr. članovi udruge Zlatna dob sudjelovali na manifestaciji Podravski motivi, organizatorice berbe kukuruza na starinski način bile su sretne i rekli bi da su uživale. Mladih nije bilo jer njih to ionako ne zanima, a starijih koji su nekad kukuruz brali ručno sve je manje.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content