Jedno od najznačajnijih obilježja nadolazećih blagdana svakako je adventski vijenac. Ovaj simbol kršćanstva gotovo je nezaobilazan u obiteljskim domovima počevši od 1838. godine kada je po prvi put, u vrijeme došašća, aranžiran na mjestu molitve u jednom dječjem domu u Hamburgu. Vijenac u obliku prstena simbolizira vječnost, neraskidivost i vjernost, a svjetlost adventskih svijeća crvene ili bijele boje simboli su Isusove žrtve i pobjede. Adventski vijenci svoju simboliku, u punoj mjeri, u obiteljske domove donose tek poslije Prvog svjetskog rata.

     U novije vrijeme adventske vijence na svojim trgovima instaliraju i gradovi kako bi pridonijeli blagdanom ugođaju. Grad Ludbreg već nekoliko godina i na ovaj način želi građanima, a posebice vjernicima učiniti blagdane radosnijima. Prvo je vijenac bio postavljen oko fontane koja je preseljena pa se unatrag dvije godine svijeće na vijencu pale u samome centru Trga svetog Trojstva kod spomenika sv. Trojstvu tj. kod pila. Izgled ovogodišnjeg adventskog vijenca jednak je onom lanjskom. Prigodne riječi o kršćanskom običaju pripreme za Isusovo rođenje izrekao je župni vikar Kristijan Stojko, a prvu svijeću zapalio je gradonačelnik Dubravko Bilić. Nekoliko prigodnih pjesama otpjevalo je Pjevačko društvo mladih Trinitas pod vodstvom Petra Mihina.

     Prva svijeća na adventskom vijencu upaljena je prve prosinačke nedjelje i tako svake nedjelje sljedeća sve dok ne budu upaljene sve četiri. Kada je svjetlost na Vijencu ‘najjača’ jer su upaljene sve svijeće znači da je stigao Božić. Neka vam svima bude radostan!