Ludbreg će i ove godine biti bogatiji za još jedno umjetničko djelo zahvaljujući Street Art Festivalu. Ovaj, sada već tradicionalni projekt udruge Lumen započet će 18. lipnja i trajati iduća 4 dana, do 22. lipnja.

-Sam Street Art projekt će se odvijati u sklopu Idemo otok festivala, odnosno u tjednu prije tog vikenda, a kojeg zajednički organiziraju Lumen iz Ludbrega i Kulturna udruga mladih Centar Scena iz Varaždina.- objašnjava voditeljica projekta, Ian Novak.

Ekipu koja će se ove godine primiti kistova čine Antonio Jantol, Andreja Cindori, Arijana Kosec, Ivana Herenčić i Rebeka Perin. Njihovo „platno“ biti će zid na Trgu Svetog Trojstva, koji se nalazi u sklopu zgrade Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“.

-Ovogodišnja tema je prigodna i vezana uz Ludbreg, a detalje nećemo otkrivati kako bi, kao i svaki puta do sada, Street Art ostao iznenađenje i budio znatiželju.- kaže Ian.

Povijest Street Art Festivala

Prvi Street Art u Ludbregu bio je 2016. godine kada su oslikane dvije lokacije – Školska ulica i zid obiteljske kuće Drahnik. Voditeljice projekta oslikavanja Školske ulice bile su Eva Vučković i Andreja Cindori koje su zajedno s Nikolinom Dijanošić, Ian Novak, Irom Andreom Potnar i Andreom Čukec osmislile i realizirale ideju. Na samom terenu pridružili su im se još i Maja Mezga, Petra Dobrovoljac te Petar Podvezanec.

Na drugoj lokaciji radio se veliki mural od 160m2 na zidu privatne kuće na adresi Ulica Bana Jelačića 7 kojeg potpisuje akademski slikar Martin Hrastić iz Sigeca Ludbreškog. Za potrebe oslikavanja tako velike površine, točnije cijelog zida kuće, bilo je potrebno oko 60 litara boje i dizalica na kojoj je umjetnik Martin Hrastić proveo više od tjedan dana. Od pripreme zida do završnog poteza kistom, osim u vrlo kasnim noćnim satima kad se nešto malo spavalo, radilo se bez prekida.

Iduće 2017. godine oslikavala se zidana ograda kod Otoka Mladosti uz glavnu prometnicu. Oslikavanje su koordinirale i vodile Maja Mezga te Andreja Cindori, a priključile su im se Arijana Kosec, Ira Andrea Potnar, Ian Novak te udruga Lumen.

Što li će ukrašavati zid na Trgu Svetog Trojstva saznati ćemo već idući mjesec.