Nakon što je u listopadu 2019. godine akcija „Zasadi stablo, ne budu panj“ probudila veliki interes i potaknula na tisuće volontera da se priključe i sami zasade koje stablo, ovog se ožujka akcija nastavlja.

Listopadna drveća ili četinjače, voćke ili ukrasna stabla, sami odaberite kojim ćete stablom ukrasiti svoje okućnice. Drveća su nam važna, proizvode kisik, smanjuju utjecaj Sunčeva zračenja na naše asfaltirane ulice, ljeti pružaju dobri hlad, usporavaju vjetrove, osiguravaju vlažnost zraka, dom su manjih životinja, a i estetski djeluju u okolišu.

-U prošlosti su šume prekrivale velik dio našeg zavičaja, od svega toga su ostali samo manji šumarci, veće su šume uz Dravu ili prema Kalniku te poznata Križančija. Ludbreg je jedan od rijetkih gradova gdje se na 10 minuta hoda iz centra nalazi velika šuma, svi smo barem jednom zašli u Lasno. No, drveća nam nedostaju. Često prođem pokraj školskog parka i nakon 30-ak godina sjećam se kako smo zasadili male sadnice i zaštitili ih drvenim kolcima koje je donio svaki učenik. Unatoč akciji iz 2019. kada je zasađen velik broj javora i lipa, u Ludbregu i dalje ima još dosta mjesta za zasaditi drveće: na Otoku mladosti, kod stadiona NK Podravine, na šetnici uz Bednju, na Trgu Slobode. Mogli bi se zasaditi drvoredi u ulicama koje ih nemaju. Koje mjesto ima u blizini vrtića ili škole. – smatra Milivoj Dretar, jedan od koordinatora iz Udruge „Zasadi stablo. ne budu panj“.

Udruga je dobitnica nagrade za održivi razvoj, znanost i obrazovanje od strane National Geographic Hrvatska i tvrtke Adria Media Zagreb.

Iako je nastavak akcije bio isplaniran za jesen, zbog pandemijske situacije odgođen je za proljeće. Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021. će se provoditi u prvim danima ožujka. Grad Ludbreg se pridružuje akciji te će se saditi jablani i manja drveća. Priključit će se i više mjesnih odbora i udruga. Možete se pridružiti i vi, ispunjavanjem prijavnice jer će se svako novozasađeno stablo označiti točkicom na interaktivnoj karti Hrvatske.