Jedna od aktivnijih ludbreških udruga svakako je Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg.

Nažalost, pandemija koja je zadesila cijeli svijet bitno je utjecala i na njihovo djelovanje. Tradicionalna okupljanja u prostoru udruge već mjesecima nisu u mogućnosti održavati. Ipak, pet članica Katarina S., Danica, Nada, Sofija i Katarina N. u skladu s epidemiološkim mjerama jedanput tjedno dolazi u Udrugu gdje izrađuju brojne ukrasne i uporabne predmete.

– Situacija nas je natjerala da uvedemo brojne promjene. Okupljanja nisu moguća, ali srećom postoje načini da i sada budemo u kontaktu – kaže nam Katarina Sačer, predsjednica Udruge, dok članice pohvaljuju njezin angažman. – Predsjednica redovito zove sve članove, pita za situaciju, zdravlje i nama svima to puno znači, sam taj poziv podiže raspoloženje i donosi vedrinu – kažu nam u Udruzi.

– Štrikamo, heklamo, radimo i goblene – objašnjava nam Danica koja je zadužena za prijenos znanja u tom dijelu. Katarina S. nam otkriva da se ona bolje snalazi u pjevanju i plesanju, ali u ovoj situaciji taj je dio otežan pa su odlučile udružiti snage u aktivnostima koje se mogu odrađivati uz poštivanje distance. Ponosno nam pokazuju nastale radove, pulovere, haljine, suknje, a ima tu i ukrasnih radova čak i recikliranih predmeta, a za taj dio zadužena je Nada koja korištene staklene boce i ostale predmete pretvara u prava mala dekorativna iznenađenja. – Boce nam odlično posluže jer su uistinu lijep poklon kojeg rado odnosimo prijateljskim udrugama – objašnjavaju nam.

Nažalost, već duže vrijeme i takvi su im susreti onemogućeni.

– Pandemija nam je poremetila život, fale nam druženja, nekako smo se svi povukli u sebe – kaže nam Katarina. Samo jedna od njih je preboljela koronu – Bilo je to u studenome, imala sam visoku temperaturu, nikako ju spustiti. Deset dana je to sve trajalo, a potom krenulo na bolje – rekla nam je Katarina Namjesnik. Spas vide u cjepivu za koje se nadaju da će stići ubrzo. – Glasine su svakakve, ali mi smo složne po tom pitanju i cijepit ćemo se čim nas pozovu. Vjerujemo da će nam to poboljšati život – kažu nam članice Udruge. Do tog trenutka ove će žene uz poštivanje svih mjera nastaviti baviti se kreativnim izričajem. Nadaju se da će moći prirediti i izložbu kako bi njihove radove vidjela javnost. – Dobru volju i kreativnost nikakva nam pandemija ne može oduzeti – zaključuju u udruzi.