Udruga Narcisa u povodu Dana zdravih dojki organizirala predavanje

Udruga Narcisa u povodu Dana zdravih dojki organizirala predavanje

Udruga Narcisa Ludbreg u suradnji s Gradom Ludbregom u četvrtak 15. listopada prigodnim je predavanjem obilježila Dan zdravih dojki. Predavanje je održao prof.dr.med. Dragan Korolija.

– Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena. U Hrvatskoj je broj novih slučajeva godišnje prešao 2700, 2017. godine bilo je 2767 novooboljelih žena. Pojavnost mu raste počevši već od žena starih 25 godina, a uspješnost liječenja direktno ovisi o ranoj dijagnozi – podsjetio je prof. dr. med. Dragan Korolija.

Podsjetio je i na faktore rizika.
– To su zemljopisne varijacije, zapad više od istoka, SAD 5x više nego Japan (ishrana, rađanje i dojenje). Zatim uzrast – rijetko prije 30-te godine života, ali moguće. Među faktore rizika ubraja se i genetika – 5 do 10 % povezano sa nasljednim mutacijama, pojava tumora prije menopauze, obostrani tumori, pridruženi karcinomi (jajnik), pozitivna obiteljska anamneza, mutacije na BRCA-1 i BRCA-2 genima. Također tu se ubraja i produžena izloženost estrogenima kod liječenja osteoporoze, oralni kontraceptivi, ionizirajuće zračenje prsnog koša (kumulativno, prije 30.g.) – rekao je prof. dr. med. Dragan Korolija.

Europa Donna, europski savez protiv raka dojke, odredila je Dan zdravih dojki 15. listopada kao godišnji podsjetnik djevojkama i ženama u Europi na važnost čimbenika koji se odnose na način života, a koji mogu utjecati na zdravlje njihovih dojki u budućnosti i spriječiti rak dojke, te ulogu koju rano otkrivanje ima u borbi protiv raka dojke. Ovaj se dan obilježava u sklopu listopada, mjesecu podizanja svijesti o raku dojke diljem svijeta.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content