);
Udruga LUMEN provela projekt na Karibima

Udruga LUMEN provela projekt na Karibima

Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) posljednjih 8 godina je jedna od najaktivnijih hrvatskih udruga u području mladih ERASMUS+ programa. Od 2014. godine kao partnerska organizacija u programu LUMEN je sudjelovao u više od 90 međunarodnih partnerstva, te proveo 6 vlastitih projekata u Hrvatskoj. Aktivno sudjelovanje udruge LUMEN u programu Europske unije Erasmus+ je započelo 2014. godine s prvim partnerstvom u ukrajinskom Sumiju.
Kroz projekte u Ludbregu udruga je promovirala ekologiju i osnaživanje mladih, te je u suradnji sa umjetnicima zaslužna za oslikavanje desetak murala u centru grada i blizini Otoka mladosti. Kvaliteta i utjecaj projekata na lokalnu zajednicu prepoznati su i u međunarodnim partnerstvima. U suradnji s još 5 europskih organizacija mladih i Savjetom mladih St. Maartena kroz nizozemsku nacionalnu agenciju Lumenovci su proveli nastavak projekta EcoART na ovom karipskom otoku.

EcoArt Caribbean na otoku St. Marteen je provelo pet člana LUMENa u suradnji s lokalnim savjetom mladih između 7. i 16. ožujka. Glavna tema ove razmjene mladih bila je promocija zaštite okoliša kroz umjetnost. Kroz neformalne obrazovne metode 30 mladih uz 6 voditelja iz 6 europskih država je imalo priliku razmijeniti ekološka iskustva te oslikati zid u četvrti St. Peters, pokraj društvenog centra i centra za mlade Rupert I Maynard. Ovaj karipski otok je podijeljen na nizozemski dio i francuski dio koji je i dio Europske unije još su vidljive posljedice uragana Irma te je veliki dio još neobnovljenih oštećenih i uništenih kuća.
Kroz radionice sudionici su naučili kako mladi mogu utjecati na poboljšanje stanja u okolišu te kako prenijeti stečeno znanje drugima kroz kreativnost i umjetnost. Ovo je prvi projekt koji je udruga LUMEN napisala i provela izvan Hrvatske, a nastavak je razmjene mladih provedene u Ludbregu 2020. godine. Uz predstavljanje ekoloških problema i rješenja u njihovim državama sudionici su predložili način za promociju ekološke svijesti, te oslikali zid s kreativnim ekološkim porukama. Dio murala je također posvećen Ukrajini i podršci miru u svijetu.

Udruga LUMEN je trenutno partner u 7 međunarodnih projekata, a kao nositelj ERASMUS+ akreditacije u području mladih će tijekom travnja i svibnja u Ludbregu provesti dvije međunarodne razmjene mladih – Green message i EcoIT. Ove aktivnosti s ekološkom, umjetničkom i STEM tematikom će trajati po tjedan dana, a na njima će ukupno sudjelovati 72 mladih iz 11 država.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content