Koronavirus izmijenio je našu svakodnevicu i životne navike. Njegova prisutnost utjecala je na sve segmente života. Provjerili smo kakva je situacija u udruzi Ludbreško sunce.

– Organizirali smo sve u skladu s propisima i mjerama koje donosi Nacionalni stožer Republike Hrvatske, Županijski stožer i nadležne službe i u skladu s njima živimo i djelujemo. Dnevni centar Kuće sunca ne radi, ali zato je osoblje raspoređeno po stambenim zajednicama. Formirana su dva tima, A i B, a radi se dvotjedno. Svakom timu na raspolaganju su vozač i kombi vozilo. Naše stručno osoblje, profesor rehabilitator i profesor logoped djeluju s našim korisnicima, osnovnoškolcima i polaznicima Male škole putem tehnike koja je danas dostupna, od pametnih telefona, tableta, a neke obitelji dodatno su se modernizirale i nabavili računala i printere. Pomoću tih modernih alata pokušavamo se približiti obiteljima i maksimalno iz ove situacije izvući najbolje kako bi učenici dobili znanje – rekla je Ruža Zlatar, predsjednica Ludbreškog sunca te dodala kako surađuju i sa školom nastojeći sve maksimalno aktivirati jer školske obaveze ne smiju biti zapostavljene.

Život u stambenim zajednicama se promijenio, a vodstvo i zaposlenici nastoje dati sve od sebe da korisnici što je manje moguće osjete promjene.

– Organiziramo razne radionice u koje se oni uključuju prema vlastitim mogućnostima, većina korisnika uključena je i u obradu vrta koji se uređuju u sklopu svake stambene zajednice. Korisnici se u takve aktivnosti rado uključuju jer one podrazumijevaju boravak na svježem zraku – kaže predsjednica udruge.

Da sve rade prema pravilima potvrdio je i službeni nadzor koji ih je obišao.

-Već smo imali i nadzor, vjerojatno prvi na nivou županije, a utvrđeno je da sve mjere koje su u snazi su i u primjeni, propusti nisu zabilježeni. Dvaput dnevno podnosimo izvješća, prvo šaljemo ujutro do 10 sati, a drugo izvješće navečer do 20 sati. Primjenom svih propisanih mjera štitimo naše korisnike, ali i zaposlenike – kaže predsjednica Zlatar te dodaje kako pomno prate sve Odluke.

– Pratimo razvoj situacije, spominje se u trećoj fazi odnosno od 11. svibnja kada bi s radom krenuli vrtići i mala škola pa ćemo sukladno Odlukama i mi djelovati. Imamo tu prednost da je naš prostor velik i u organiziranom stanovanju, a i u dnevnom centru pa ćemo u skladu s time i prilagoditi se postavljenim zahtjevima – kaže predsjednica Zlatar. Dodaje kako im zaštitnih maska i dezinfekcijskih sredstava ne nedostaje. – Dio sredstava osigurali su naši stalni donatori pa nismo imali velike izdatke, dio maski i rukavica dobili smo od Županijskog stožera i nemamo nedostataka. Uskraćeni smo za neke projekte poput Uskrsne pisanice, obojili smo ih, ali nažalost nismo ih mogli plasirati i time nadopuniti budžet. No, nadam se da će se situacija popraviti i da ćemo se uskoro vratiti u normalu, a da će se naši projekti nastaviti i da neće biti rezova. U našem radu nikad nije lako, a ova situacija poseban je izazov i otežala je rad, ali ustrajat ćemo uz puno ljubavi i požrtvovnosti. Život nas je naučio da nevolje prevladavamo. Moram zahvaliti i zaposlenicima koji svi imaju svoje obitelji i prvenstveno im je cilj čuvati i zaštiti njih, a povrh toga i sve naše korisnike – zaključuje Ruža Zlatar.