);
Udruga ‘Ludbreško sunce’ obilježila 25 godina rada

Udruga ‘Ludbreško sunce’ obilježila 25 godina rada

U povodu obilježavanja 25 godina postojanja i rada udruge “Ludbreško sunce” u Kući Sunca u petak 8. listopada održana je svečana sjednici. Pokrovitelji događanja bili su Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Varaždinske županije i Grada Ludbrega.

Predsjednica udruge Ruža Zlatar tom je prilikom predstavila rad i postignuća udruge, te sve značajnije projekte koji su se provodili tijekom proteklih 25 godina, od samog osnivanja udruge.

Svečanoj sjednici nazočila je saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, predstavnici Grada Ludbrega, predstavnici ustanova i udruga, predstavnici Hrvatskog saveza udruga za osobe s intelektualnim teškoćama, predstavnici srodnih udruga iz Đurđevca, Novog Marofa, Koprivnice, Svetog Ivana Zeline i Čakovca, predstavnici mjesnog odbora, predstavnici medija, donatori udruge, prijatelji, članovi udruge i njihovi roditelji. Povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije veličasni Leonardo Šardi obratio se prisutnima i molitvom izrekao zahvalnost za sve protekle godine rada i postignute uspjehe. Medijski pokrovitelj Dana udruge bio je Radio Ludbreg.

– 25 godina u životu jedne osobe je puno i malo. Kroz 25 godina njezinog odrastanja stasa u osobu koja je sposobna brinuti se o sebi, stvoriti obitelj, biti joj na korist kao i biti na korist čitavoj zajednici. Upravo tako pratili smo i mi naš razvoj. Prvih 5 godina bilo je tapkanje u mraku. Kao nestašno dijete koje vrijeme provodi u igri. Onda odjednom postajali smo sve veći i prošloe je 25 godina. Svih 25 godina naša zvijezda vodilja bila je biti ovdje za sve one koji su u potrebi – rekla je Ruža Zlatar, predsjednica Udruge.

Prvih pet godina djelovali su na prvom katu Doma zdravlja. Sama ta lokacija nepristupačna je bila za osobe s invaliditetom.

– Naša djeca teško hodaju, teško se kreću. Sama spoznaja da se radi o prvom katu govori dovoljno. Već tada, 2002. godine, obzirom da mi je posao bio takav, pratila sam propise, Narodne novine i došla sam do saznanja da mogu otvoriti poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama. Uputila sam zahtjev na tadašnje resorno ministarstvo i u roku od šest mjeseci dobili smo licencu za provođenje poludnevnog boravka za 15 osoba. Kada smo s time otišli u javnost prostor na prvom katu Doma zdravlja postao je premalen. Javljale su nam se osobe, majke za koje nismo ni znali da imaju djecu s poteškoćama. Tako smo 2003. godine krenuli u projekt Kuće sunca. Vremena su bila teška, no moja odlučnost i borba za Melitu bili su iznad svih problema – kaže R. Zlatar.

Udruzi je ponuđen prostor društvenog doma u Globočecu, prostor današnje Kuće sunca. – Naravno da smo ponudu prihvatili i u roku četiri mjeseca uredili smo ga u skladu sa svim pravilnicima – kazala je R. Zlatar.

Kuća sunca otvorena je 5. kolovoza 2004. godine. Od tada do danas osim što je mjesto brige za brojne korisnike ona je i adresa na kojoj su nastali brojni projekti zahvaljujući kojima je ova ludbreška udruga stekla respektabilan ugled na nivou Hrvatske, ali i šire.

Obilježili Dječji tjedan

I ove godine udruga “Ludbreško sunce” uključila se u obilježavanje Dječjeg tjedna, tradicionalne godišnje akcije i aktivnosti posvećenoj djeci koja se održava u prvom punom tjednu mjeseca listopada.

Tradicionalna akcija Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društava „Naša djeca“ „Poruke djece odraslima“, ove godine je posvećena mentalnom zdravlju djece. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2021. godinu Međunarodnom godinom voća i povrća, što su ujedno bile i smjernice za ovogodišnje obilježavanje Dječjeg tjedna, i prilika za podizanje svijesti o važnoj ulozi voća i povrća u prehrani ljudi, sigurnosti hrane i zdravlju.

Udruga je tijekom tjedna organizirala niz kreativnih radionica za korisnike “Kuće Sunca”, a 5. listopada 2021. godine održana je i priredba skupine “Šareni svijet” pod nazivom “Gdje li raste zdrava hrana, usred polja ili stana?” na kojoj su prisustvovali korisnici dnevnog centra udruge te stambenih zajednica.

Posjetila ih saborska zastupnica

Udrugu Ludbreško sunce nedavno je posjetila saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Uz dnevni centar koji se nalazi u Kući sunca u Globočecu posjetila je i sve tri stambene zajednice udruge. Vrijeme je provela u druženju s korisnicima, a potom je održan i radni sastanak s vodstvom udruge i zaposlenicima.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content