Udruga uzgajivača malih životinja Kanarinac iz Ludbrega organizirala je 22. izložbu međugradskog i međužupanijskog karaktera. U velikom šatoru na starom placu kod stadiona Podravine bila su izložena 462 eksponata što je najviše do sada.

     -Izložba je otvorena tri dana, a imamo izloženo 320 golubova, 69 kunića, 61 komad peradi i 12 ptica. Ovo je naša ‘najjača’ izložba do sad. Svaka životinja mora ima veterinarsku svjedodžbu, a suci su delegirani od strane Hrvatskog saveza za uzgoj malih životinja. Dakle, ocjenjivanje je strogo jer samo najbolji dobivaju epitet ‘šampion izložbe’ te su nagrađeni peharima i diplomama. Ove godine suci su šampionima proglasili 57 eksponata, a još 6 izlagača nagradila je Udruga Kanarinac. Izdali smo i Katalog s upisanim cijenama za pojedine eksponate tako da posjetitelji izložbe mogu nabaviti ono što im se svidi – rekao je Božo Majcen, tajnik ‘Kanarinca’.

     -Svaki izlagač kupnjom Kataloga po cijeni od 25 kn stječe pravo ulaska na izložbu, a za svaki eksponat plaća se još 10 kn. Članovi Kanarinca oslobođeni su plaćanja te dodatne naknade. Za sve zainteresirane pripremamo edukativno predavanje o kunićima u nedjelju u 10 sati koje će održati međunarodni ocjenjivač Tomislav Kapitan. Također, za sve izlagače pripremamo paprikaš nakon proglašenja šampiona izložbe. – rekao je Branko Margić, predsjednik ‘Kanarinca’.

     U udruzi Kanarinac učlanjeni su istinski zaljubljenici u male životinje. Među njima je i Božidar Hosman iz Poljanca koji uzgaja bijele i smeđe belgijske orijaše.

     -Kuniće uzgajam iz čiste ljubavi, a ne iz koristoljublja. Čak štoviše, uzgoj malih životinja veliki je trošak. Često poklonim kuniće prijateljima ili zamijenim za hranu. Imam 5 ženki i 2 mužjaka. Ženke stavljam na parenje tek jednom godišnje, a od 10 okoćenih kunića ostavljam tek njih 6 do 7 najljepših i najzdravijih. Veoma je bitna njega i strpljenje jer kunić do maksimalnih 10 kilograma mora rasti cijelu godinu. – rekao je Božidar.

     Organizatori izložbe imali su velikih troškova koje nisu mogli namiriti od prodaje ulaznica koje su imale cijenu od 10 kn. Zbog toga su bili prinuđeni tražiti donacije. No, kako ne žele nikoga posebno isticati zahvaljuju se svima podjednako. Valja napomenuti da su, kao i svake godine, medaljama i zahvalnicama nagradili učenike nižih razreda iz OŠ Ludbreg i OŠ Sveti Đurđ čiji su radovi izabrani i izloženi odmah na ulasku u šator.