Učenici Srednje škole Ludbreg obilježili su jučerašnji Dan planeta Zemlje tako što su posjetili apiterapijsku kućicu mEDEN OPG-a Vladimir Havaić smještenu u Globočecu Ludbreškom. O apiterapijskoj kućici već smo pisali. Ona predstavlja mali medeni raj gdje apiterapija i domaći pčelinji proizvodi iscjeljuju tijelo i duh.

Apiterapija prirodan je način jačanja imunološkog sustava pčelinjim proizvodima, a njezini počeci sežu još u doba starog Egipta. Apiterapija uključuje i direktnu inhalaciju zraka iz košnice te se provodi u toplim i sunčanim danima, od travnja do rujna, kad pčele intenzivno skupljaju nektar.

Učenici su između ostalog naučili da medonosna pčela ima izuzetno značajno mjesto u prirodi, ali još značajnije kada su u pitanju razne poljoprivredne kulture. Medonosna pčela svojom aktivnošću u prirodnoj sredini uvelike utječe na proizvodnju ljudske prehrane i stočne hrane, raznih industrijskih sirovina poljoprivrednog porijekla, kao i na čovjekovo zdravlje.

U Povodom Dana planeta Zemlje održana je i radionica proizvodnje brašna od prosa u sklopu koje su učenici 1. c razreda smjera Pomoćni kuhar i slastičar imali prilike pobliže upoznati s pojmom održivog razvoja, te tradicionalnom proizvodnjom brašna. Nastavnice Ivana Dorić i Ivana Petrinić učenicima sudemonstrirale rad na električnom mlinu i situ, nakon čega su oni samostalno proizvodili proseno glatko i oštro brašno, te griz i posije od prosa.