);
Učenici ludbreške srednje škole posjetili mEDEN te učili proizvoditi brašno od prosa

Učenici ludbreške srednje škole posjetili mEDEN te učili proizvoditi brašno od prosa

Učenici Srednje škole Ludbreg obilježili su jučerašnji Dan planeta Zemlje tako što su posjetili apiterapijsku kućicu mEDEN OPG-a Vladimir Havaić smještenu u Globočecu Ludbreškom. O apiterapijskoj kućici već smo pisali. Ona predstavlja mali medeni raj gdje apiterapija i domaći pčelinji proizvodi iscjeljuju tijelo i duh.

Apiterapija prirodan je način jačanja imunološkog sustava pčelinjim proizvodima, a njezini počeci sežu još u doba starog Egipta. Apiterapija uključuje i direktnu inhalaciju zraka iz košnice te se provodi u toplim i sunčanim danima, od travnja do rujna, kad pčele intenzivno skupljaju nektar.

Učenici su između ostalog naučili da medonosna pčela ima izuzetno značajno mjesto u prirodi, ali još značajnije kada su u pitanju razne poljoprivredne kulture. Medonosna pčela svojom aktivnošću u prirodnoj sredini uvelike utječe na proizvodnju ljudske prehrane i stočne hrane, raznih industrijskih sirovina poljoprivrednog porijekla, kao i na čovjekovo zdravlje.

U Povodom Dana planeta Zemlje održana je i radionica proizvodnje brašna od prosa u sklopu koje su učenici 1. c razreda smjera Pomoćni kuhar i slastičar imali prilike pobliže upoznati s pojmom održivog razvoja, te tradicionalnom proizvodnjom brašna. Nastavnice Ivana Dorić i Ivana Petrinić učenicima sudemonstrirale rad na električnom mlinu i situ, nakon čega su oni samostalno proizvodili proseno glatko i oštro brašno, te griz i posije od prosa.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content