Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ već sedmu godinu održava program „Čitajmo grofovski“ u sklopu kojega nas njeni djelatnici i volonteri obučeni u renesansne nošnje vraćaju u neka davna vremena. Kroz razne programe pokazuju djeci, ali i starijima kako se nekad družilo s knjigom.

Manifestacija je započela dječjim programima, a prvi od njih održan je 5. studenoga u dvorcu Batthyany. Na rasporedu je bila predstava teatra Poco Loco „Carevo novo ruho“ koju su pažljivo pratili učenici trećih razreda OŠ Ludbreg.

Dan kasnije u programu su sudjelovali i vrtićarci dječjih vrtića „Radost“, „Smjehuljica“ i „Iskrica“ koji su slušali priču dvorskih čitača Umjetničke skupine Hajsok „Strašno dobar vuk“.

Umjetnička skupina Hajsok nastupila je i danas, 8. studenoga, kada je ponovno čitala priču „Strašno dobar vuk“ ovoga puta za učenike drugih razreda OŠ Ludbreg, učenike posebnih odjeljenja OŠ Ludbreg i štićenike Ludbreškog sunca, te kada je izvela predstavu „Četiri godišnja doba“ za učenike Srednja škole Ludbreg.

Nakon dječjih programa u pripremi je i program za starije „Dober večer, gospon grof“ koji će se održati sutra, 9. studenoga, s početkom u 18 sati u svečanoj dvorani dvorca Batthyany. Tom prigodom predstavit će se kajkavska autorica iz Krapine Marija Hlebec, a program će glazbom upotpuniti Jurica Vagrek i Queentete.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

U sklopu programa „Čitajmo grofovski“ te obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 7. studenoga održano je i županijsko Natjecanje u čitanju naglas na kojem je sudjelovalo 15 čitača iz osnovnih škola Martijanec, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Veliki Bukovec, “Vladimir Nazor” Sveti Ilija i Ludbreg. Prosudbena komisija jednoglasno je odlučila kako će našu županiju za državnom Natjecanju u čitanju naglas u Sisku u kategoriji od 3. do 5. razreda predstavljati Ema Kefelja učenica 4. razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, a u kategoriji od 6. do 8. razreda Laura Bačani učenica 7. razreda OŠ Sveti Đurđ.