S početkom mjeseca započela je i „Ljetna škola robotike“ u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Ludbrega. Riječ je o projektu koji se provodi po drugi puta, a namijenjen je djeci od 5. do 8. razreda osnovne škole. 

– Ljetna škola je prvi puta održana 2017. godine. Polaznici su uglavnom učenici viših razreda. Njima to najviše odgovara jer nauče neke osnove robotike koje im onda ostanu kao podloga za dalje, a vjerujem i da im je zanimljivo jer nigdje drugdje nemaju prilike raditi takvo nešto. – kazala nam je Josipa Vincetić, voditeljica Ljetne škole robotike te članica Radiokluba Ludbreg. 

Radionice robotike ove se godine održavaju u periodu od 1. do 16. kolovoza u prostoru Zajednice tehničke kulture, a cilj im je potaknuti interes djece za područja programiranja i robotike uz opuštenu atmosferu, bez stresa i testiranja. 

– Većina polaznika se upravo ovdje po prvi puta susreće s programiranjem i spajanjem, stoga je nama cilj da im to prezentiramo na zabavan način na temelju kojeg će oni onda dalje graditi svoj interes. – poručuje Josipa. 

 Spajaju se sklopovi, pišu kodovi… 

– Naše druženje počinje ujutro oko 9 sati. Nakon što se svi skupimo krećemo s kratkim ponavljanjem onoga što smo naučili prethodnog dana. Potom započinjemo sa spajanjem novog sklopa na pločici za koji kasnije zajedno pišemo kod. Ja na ploči, a oni na računalima. Računala  potom na temelju napisanog koda upravljaju sklopom, dakle pale – gase diode i slično. Obično stignemo odraditi tri – četiri takve vježbe koje sveukupno trajalu dva do tri sata. – objašnjava voditeljica radionica, inače studentica Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Zahvaljujući tome djeca dobivaju uvid u osnove robotike – „zanimanja budućnosti“ 

Ovogodišnje edukativne radionice upisalo je i redovito pohađa desetak učenika. Među njima  su i Renee Somogji te Anđelo Bačani. – Sviđaju nam se radionice robotike, zanimljive su. Svaki dan učimo nešto drugo. Više volimo spajati sklopove nego programirati. – otkrili su nam tijekom našeg posjeta. 

Zajednica tehničke kulture Grada Ludbrega radionice u sklopu „Ljetne škole robotike“ planira provoditi i iduće godine. One su za polaznike besplatne, stoga ako ste ih propustili upisati ove godine, nemojte i iduće!