);
U SŠ Ludbreg izrađuju zaštitne maske

U SŠ Ludbreg izrađuju zaštitne maske

Potaknuti inicijativom Studentskog zbora Varaždin koji je inicirao izradu zaštitnih maski za Zavod za hitnu medicinu u Varaždinu i u Srednjoj školi Ludbreg odlučili su pomoći zdravstvenim djelatnicima. Naime, već tri godine SŠ Ludbreg posjeduje 3D printer koji omogućava izradu ukrasnih, ali i uporabnih predmeta.

-Ideja za izradom zaštitnih maski s prozirnim vizirom krenula je od našeg aktiva strojara. Dizajn maske napravila je češka tvrtka ‘Prusa’, a vizire smo isto tako dobili besplatno od tvrtke ‘DiV plastik’ iz Petrijanca koja je iste te vizire dobila donacijom. Našem školskom 3D printeru potrebno je 8 sati za izradu okvira maske što znači da dnevno možemo napraviti maksimalno 3 zaštitne maske. Printer nadzire naš tehničar operater Tomislav Debelec koji strugalicom skida gotovi okvir s podloge i pušta novi okvir na printanje. Do kraja tjedna uspjet ćemo napraviti desetak maski i donirati ih našem Domu zdravlja. Vjerujem da će zaštitne maske biti od koristi ludbreškim zdravstvenim djelatnicima kao zaštita od širenja korona virusa prilikom pružanja pomoći građanima. – rekao je Željko Posavec, profesor 3D modeliranja u SŠ Ludbreg.

Prilikom izrade okvira za masku glava printera zagrijava se na 270 stupnjeva Celzijevih, a potroši 19 metara plastike u obliku materijalne niti koja se brizga FDM metodom sloj po sloj. Isprintani okvir iliti podloška oblikuje vizir prema licu čovjeka, a vrijednost gotove zaštitne maske je oko 30 kuna. Dakle, dok njihovi učenici uče na daljinu njihovi profesori, osim što im svakodnevno šalju zadatke za učenje, dolaze u školske radionice kako bi odradili i hvalevrijedni projekt izrade zaštitnih maski. Bravo za Željka i Tomislava jer zaštitne maske su od Hrvatske liječničke komore dobile odobrenje za uporabu.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content