);
U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Ludbregu gostovao Mladen Kopjar

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Ludbregu gostovao Mladen Kopjar

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na nacionalnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima.

Mjesec hrvatske knjige ove godine posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Stoga i tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Izabran je moto Misli na sebe – čitaj!

Ove se godine manifestaciji priključilo 242 sudionika s gotovo 1900 programa. Sudionici su u najvećem broju narodne i školske knjižnice te nešto manji broj drugih kulturnih ustanova (muzeji, nakladnici, udruge, društva itd.). Među njima je i Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ koju je povodom Mjeseca hrvatske knjige posjetio Mladen Kopjar.

Mladen Kopjar uz romane i priče za djecu objavljuje i prozne i dramske tekstove ali također prevodi s engleskoga jezika. Piše i radio drame pa mu je na Hrvatskom radiju emitirano 22 radiodrama i niz priča.
Priče za djecu uvrštene su mu u dvadeset čitanki za osnovnu školu a za zbirku priča i pripovijetki “Ljubav, padobranci i izvanzemaljci” dobio je nagradu Ivana Brlić Mažuranić 2009. godine.

Ovom prilikom u središtu zbivanja bila je njegova zbirka priča “Djed Mlaz” koju je u multifunkcionalnoj dvorani Centra za kulturu i informiranje Ludbreg autor predstavio učenicima petog i šestog razreda Osnovne škole Ludbreg.

Knjiga priča ‘Djed Mlaz’ Mladena Kopjara nostalgična je posveta djetinjstvu, kad je sve bilo lako rješivo. Priče su u pravilu humoristične, iznesene iz perspektive znatiželjnog, ali i naivnog djeteta, koje preuzima ulogu pripovjedača i komentatora. Likovi su nesavršeni, ali topli ljudi koji su dovoljno jaki da nadvladaju sve nedaće.

Gromoglasan pljesak djece na kraju predstavljanja zbirke bio je potvrda da su uistinu uživali u ovom programu.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content