Razvojna udruga Ludbreg je u periodu od 07. do 15. rujna 2019. u sklopu Erasmus+ razmjene mladih „Get back to yOur roots!“ ugostila 35 sudionika u dobi od 16 do 26 godina iz partnerskih nevladinih organizacija iz Grčke, Poljske, Rumunjske i Bugarske. Cilj ove razmjene bio je socijalno uključiti mlade, kako među sudionike projekta tako i među stanovnike grada Ludbrega, u kojem su se uostalom i provodile projektne aktivnosti.

– Prema Eurostatu, u 2015. godini svaki četvrti stanovnik Europske unije bio je u riziku od socijalne isključenosti, dok je taj postotak najveći upravo kod mlade populacije u ruralnim područjima. Ovim projektom nastojalo se pozitivno utjecati upravo na mlade u ruralnim sredinama te kroz neformalnu edukaciju unaprijediti njihova znanja i vještine, što će rezultirati uključivanjem mladih u aktivnosti njihovih lokalnih zajednica i organizacija mladih. – poručuju iz Razvojne udruge Ludbreg.

Posebna zanimljivost ovog projekta jest što su osim nevladinih organizacija na njemu snage udružile i tri srednje škole – Srednja škola Ludbreg, Srednja škola Prelog te Srednja škola Krasnystaw iz Poljske.

– Sve provedene aktivnosti bile su bazirane na metodama neformalne edukacije. Puno smo radili u grupama, upoznavali se kroz razne igre, razmjenjivali iskustva i pričali o socijalnoj isključenosti. Svi sudionici dolaze iz gradova poput Ludbrega, dakle iz nekih manjih sredina, gdje djeca nemaju prilike iskusiti nešto slično. Primjerice cure iz Rumunjske su sada po prvi puta izašle iz svog grada i države uopće. Upravo to je i bila glavna ideja, okupiti djecu koja ne bi inače imala priliku putovati i doživjeti ovako nešto. – kaže Lucija Dugalija ispred Razvojne udruge.

Njegovu provedbu podržali su Magić Net, Hrvatske željeznice, Hrvatski restauratorski zavod – Restauratorski centar Ludbreg, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, WDF – dostava vode, Gredica – udruga za promicanje održivog načina življenja i Amalia ugostiteljstvo.

Razvojna udruga Ludbreg već je financirala projekte iz ovog programa, a Agencija za mobilnost i programe EU prethodno proveden projekt „Crowdfund-it!“ proglasila je najbolje provedenom Erasmus+ razmjenom mladih u Republici Hrvatskoj 2017. godine.

Druženje na Otoku mladosti

Jedna od aktivnosti u sklopu projekta bila je i organizacija Festivala mladih koji se održao 13. rujna na Otoku mladosti.

– Sudionici su sami osmislili festival i pobrinuli se za njegovu organizaciju. Cilj je bio uključiti i naše sugrađane u ovo događanje. Često se kroz projekte susrećemo s nezainteresiranošću lokalne zajednice i ovog puta željeli smo im dati poticaja da dođu, druže se, upoznaju nove ljude, otkriju nešto novo i slično. – kaže Lucija.

Posjetitelji su tako u sklopu festivala na Otoku mladosti imali prilike sudjelovati u sportskim aktivnosti i igrama, zabavljati se uz glazbu domaćih glazbenika, meditirati ili pak isprobati tetoviranje kanom.

Uz to mogla se kušati i tradicionalna poljska, grčka, rumunjska i bugarska hrana

Sudionici Erasmus+ projekta odlučili su lokalnom stanovništvu predstaviti tradicionalnu hranu svojih zemalja.

– Poljska gastronomija temelji se na mesu i mesnim prerađevinama pa smo evo mi sa sobom ponijeli poznate poljske mini kobasice. Imamo tu i dimljenog planinskog sira, paprikaša, ribu s rižom i začinima, mesne namaze, krastavce, ciklu. Ponijeli smo i nekoliko slatkih namirnica po kojima smo također poznati. – otkrila nam je Aneta Karczmarek, učiteljica iz Srednje škole Krasnystaw iz Poljske.

Pokraj Poljaka bio je smješten bugarski stol.

-Ovdje imamo poznati bugarski ovčji sir kojeg mi zovemo kashkaval (kačkavalj), zatim imamo bugarski kruh koji se jede s našom poznatom lutenitsom (ljutenicom) – pikantni umak napravljen od povrća, imamo i tradicionalne bugarske džemove od jagode i breskve, bugarski jogurt, med i razne slatke delicije poput lokuma. – ispričao nam je Stilyan Ivanov iz Bugarske.

Predstavnici Rumunjske sa sobom su također donijeli nekoliko poznatih slatkih delicija te tradicionalno rumunjsko nacionalno predjelo – zakuszku. – To je kao neki umak napravljen od rajčice, paprike, patlidžana, graška i raznih začina. – kažu Rumunjke Bianca Badev i Anamaria Bukosza.

Grci su također prezentirali svoje specijalitete. Njihovi predstavnici Mitsos Mageirias i Tiannis Laeeas pripremali su jela na licu mjesta, a odlučili su se za nešto laganije varijante. – Pripremamo tradicionalnu grčku salatu od rajčice, krastavaca, luka i paprike i feta sira, zatim grčki umak tzatziki, punjene tortilje, okruglice sa sirom i razne male zalogajčiće. – otkrili su.

Uistinu je bila za svakog ponešto.

Dakle, izgovora za nedolazak ovoga puta nije bilo!