Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ružić iz Ludbrega dobro je poznato po svojim ekološki uzgojenim borovnicama, a prije dvije godine zasadili su i lješnjake. OPG je osnovan prije osam godina, a danas se mogu pohvaliti s gotovo tri tisuće sadnica borovnica na jednom hektaru zemlje te čak tri hektara lješnjaka koji su još uvijek u fazi rasta. Borovnice su pak uzgojene pod strogim nadzorom na ekološki način. Odakle ideja za borovnice i kako izgleda njihov uzgoj objasnila nam je vlasnica Kristina Ružić.

– Moji godinama imaju ribarnicu te su u početku bili zastupnici za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku za dostavu ribe, a kad je stigla kriza zatvorila se veleprodaja i ostale su nam velike komore i hladnjače. Razmišljali smo što bi bilo najbolje pohraniti u njima i shvatili da je to voće. Prva ideja bile su jabuke, ali tu je već tada bilo loše tržište i male otkupne cijene, a na skupovima koje smo obilazili već tada su govorili da će se slično događati s aronijom tako da smo na kraju se odlučili za borovnicu. Borovnice su osim toga proizvod kojeg tada još nitko nije imao u ovom kraju, a za njihov uzgoj nisu potrebni gotovo nikakvi strojevi, već samo ljudska ruka.-

Kristina nam je tako ispričala da najviše posla imaju oko rezidbe za što im treba više od četiri sata za jedan red. Imaju posađeno šest vrsta borovnica, a osim rezidbe najviše posla je tijekom berbe koja upravo sad i traje.

– Sad je faza berbe ranije sorte i iako nam puno pomaže obitelj, moramo unajmiti i dodatne radnike. Većinom su to učenici preko servisa i ta dva mjeseca koliko berba traje nije problem pronaći radnike. Borovnice se inače beru u četiri navrata jer na jednom grozdu ne dozrijevaju sve jednako, a imamo i šest vrsta tako da su neke sorte ranije, neke kasnije. Moram i reći kako je ova sezona dosta loša za borovnice jer je bilo puno kiše što njima nikako ne odgovara – rekla je vlasnica te dodala kako nemaju problema s plasiranjem proizvoda.

-Borovnice prodajemo na placu u Varaždinu, imamo svoje kupce na malo i otkup na veliko. Za sada smo svake godine sve prodali, a moram reći kako su ove godine cijene pale jer sad ima dosta ljudi koji imaju nekoliko grmova doma, a njima se isplati dati i nižu cijenu jer ne treba platiti radnike i mogu sve sami napraviti. Cijena naših borovnica je na tržnici 60 kuna za kilogram, a ako se uzimaju veće količine 50 kuna – rekla je za kraj Kristina.