);
U Noći muzeja Muzej grada Ludbrega zabilježio 150 posjetitelja

U Noći muzeja Muzej grada Ludbrega zabilježio 150 posjetitelja

Muzej grada Ludbrega po prvi je puta otvorio svoja vrata posjetiteljima kao sudionik manifestacije Noć muzeja koja se 28. siječnja održavala na razini cijele Hrvatske.

Manifestacija Noć muzeja započela je Berlinu u Njemačkoj 1998. godine pod nazivom „Duga noć muzeja” kao kulturni događaj u kojem muzeji i kulturne ustanove ostaju otvorene do kasno i omogućuju novi otvoreniji pristup muzejskoj publici. Godine 1999. manifestaciji se pridružuje Francuska, a od 2005. godine prerasta u događaj na europskoj razini. U Hrvatskoj te iste godine započinje pilot projekt za šest zagrebačkih muzeja, a od 2007. Noć muzeja prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Muzej grada Ludbrega pridružio se ovogodišnjoj manifestaciji tako što je otvoriti svoja vrata svim zainteresiranima, i to kako i priliči, u večernjim satima. Posjetitelji su tako mogli besplatno razgledate lokacije u sastavu muzeja uz stručno vodstvo ili samostalno.

U Arheološkom parku Iovia na raspolaganju im je bila arheologinja i voditeljica Muzeja grada Ludbrega Jelena Koprek dok ih je u kapelici Sv. Križa te Stalnom postavu Zbirke sakralne umjetnosti u dvorcu Batthyany dočekao etnolog Robert Kapeš.

Muzej grada Ludbrega tijekom 3 sata održavanja programa, točnije od 18 do 21 sat, zabilježio je oko 150 posjetitelja. Neki su lokacije razgledali po prvi puta dok su drugi samo utvrdili gradivo.

– U Arheološkom parku sam po prvi puta. Zanimljivo je i potiče na razmišljanje o našoj povijesti. Ludbreg ima još puno toga ne istraženoga, ali ima i puno toga čime se može ponositi. U kapelici Sv. Križa sam bila kao mlada, ali lijepo je doći ponovo i prisjetiti se. – kazala nam je posjetiteljica Dragica koja je u razgledavanje stigla sa suprugom i sinom.

S roditeljima je u posjet stiglo i nekoliko mališana kojima je posebno zanimljiv bio arheološki park u kojem su vidjeli kostur rimskog vojnika te iskušali VR naočale. Lijepo je vidjeti da im se od malena nastoji približiti važnost kulture i povijesti.

Napomenimo i kako je Noć otvorenih vrata Muzeja grada Ludbrega ujedno bio i prvi događaj u sklopu ovogodišnjeg programa Ludbreg petkom.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content