);
U Ludbregu se stvara jedna lijepa šahovska priča – u planu osnivanje šahovskog kluba

U Ludbregu se stvara jedna lijepa šahovska priča – u planu osnivanje šahovskog kluba

Multifunkcionalni prostor Udruge umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg ujedno je i mjesto druženja mladih šahista.

Njihova zajednička priča krenula je krajem 2019. godine kada je na inicijativu juniorskog šahovskog viceprvaka Bosne i Hercegovine, Silvija Kutle, započela mala škola šaha. ‘Želimo da šah pusti korijenje u Ludbregu’ izjavio je tada voditelj Kutle, a čini se kako mu se ta želja polako i ostvaruje.

Kao i sve druge, i nas je zeznula korona. Krenuli smo sa školom šaha u studenom 2019. i održavali je do ožujka kada je krenulo prvo zatvaranje. Zbog toga smo imali pauzu sve do rujna 2020. i tada mi se vratilo samo 8 polaznika od njih dvadesetak. Održavali smo školu šaha do sredine prosinca, kada smo ponovno napravili pauzu. Sada smo se vratili i idemo dalje ‘punom parom’. – objašnjava voditelj Silvije Kutle.

Školu šaha trenutno pohađa 27-ero djece stoga je Silviju nerijetko potrebna i dodatna pomoć. -Sada već imam problem i s prostorom, ali i s time da se posvetim svakom djetetu. Na moje zadovoljstvo, u radu s djecom mi pomaže kolega Saša Čukolin iz Ludbrega. – otkriva Silvije.

Zbog sve većeg broja polaznika škole šaha u planu je osnivanje šahovskog kluba.

– Osnivačka sjednica je u planu za 26. ožujka. Nakon toga ide prijava i svi ostali potrebni koraci za upis u Registar. Oko toga nam pomaže Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije. Nakon osnivanja kluba lakše ćemo ostvarivati prava na financijske potpore od Grada i Županije. – kaže Silvije.

Za sada se škola šaha financira uz pomoć sponzora i privatnih donacija. – Kada spomenem djecu i školu šaha, malo tko odbije dat neko sponzorstvo i donaciju. Imamo čak donacije iz Švedske, ali i donacije i sponzorstva tvrtki i obrta koji posluju na ludbreškom području. Jednom ili dva puta mjesečno imamo ‘turnir u čokolade’ kako mi to zovemo, kojeg sam financiram. Nije to neki veliki izdatak, a djecu razveseli. Moram tu spomenuti i Grad Ludbreg koji nam je također velika potpora. Osigurali su nam šahovske ploče i profesionalne digitalne satove za mjerenje vremena koji su najnovija donacija. To je nešto što će koristiti barem 20 godina ludbreškoj djeci i svima koji vole šah. Hvala Gradu Ludbregu i gradonačelniku Dubravku Biliću što imaju sluha za djecu. – poručuje Silvije.

U nadolazećem periodu u planu su dva šahovska turnira.

Prvi turnir održao bi se u povodu Dana grada Ludbrega u sklopu kojeg bi podijelili i prve pehare. Dva do tri tjedna nakon toga održao bi se i uskrsni turnir. Imamo već neke donacije i sponzore za obje prilike. – otkriva voditelj male škole šaha.

Spomenimo još kako se škola šaha održava 6 puta mjesečno prema dogovorenim terminima. Prvi nadolazeći termin je u petak, 26. veljače, s početkom u 18 sati stoga ukoliko imate zainteresirane polaznike slobodno se uputite na adresu Trg svetog Trojstva 16. Škola šaha je besplatna.


Krenula i besplatna škola gitare

Prije škole šaha, od 17:15 do 18 sati u istom prostoru održava se i škola gitare. Novitet je to s kojim je Silvije krenuo ove godine.

-Ja nisam neki vrhunski gitarist, ali u Širokom brijegu sam podučio preko 200 djece pa sam eto, za to vidio priliku i u Ludbregu. Djeca uče svirati ritam gitaru. Mislim da će im to dobro doći kod nekih druženje, proslave rođendana i slično, da malo podignu atmosferu uz pjesmu. – objašnjava Silvije.

Školu gitare trenutno pohađa 6 učenika.

Među njima je i Marta, inače učenica OGŠ Ludbreg. – U glazbenoj školi učim sviranje flaute. Željela sam naučiti svirati gitaru, ali budući da sam već 5. razred glazbene škole ne mogu se prebaciti na drugi instrument. Škola gitare mi je bila savršena prilika. – otkrila nam je.

U ovoj grupi gitarista ima mjesta za još dvoje učenika. – Tijekom ljeta, ako bude interesa, oformit ćemo i dodatne grupe. Prednost imaju djeca koja pohađaju i školu šaha. Za sada gitarista ima nešto manje, ali nadam se da će se s vremenom i za to zainteresirati budući da je također besplatno. Jedini preduvjet je da polaznici imaju vlastitu gitaru. – za kraj poručuje Silvije Kutle.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content