);
U Ludbregu se jučer dogodio – origami!

U Ludbregu se jučer dogodio – origami!

Tradicionalna japanska vještina savijanja papira u razne modele, bez korištenja škara i ljepila predstavljena je na jučerašnjoj radionici u Centru za kulturu i informiranje ‘D. Novak’. Radionica je rezultat suradnje Centra sa Zajednicom tehničke kulture grada Ludbrega, a vodio ju je ludbreški origami stručnjak, Dragutin Gerić.

Dragutin je među prvima u Hrvatskoj svladao ovu vještinu, stoga ne čudi da je njegov ‘origami staž’ dug preko 50 godina. Prije 35 godina izdao je i prvu knjigu u Hrvatskoj o origami tehnici koja nosi naziv ‘Origami vještina savijanja papira’.

Za origami tehniku zainteresirao se još kao dječak kada je s 15 godina na televiziji gledao kratku emisiju o japanskoj kulturi, a među ostalim prikazano je bilo i izrađivanje origami modela. Kasnije, prolazeći zagrebačkim ulicama naišao je na knjigu u knjižnici i krenuo raditi prve modele koje čuva još i sad.

Svoje znanje i vještine voli prenositi na druge stoga ga nerijetko možemo zateći u svojstvu voditelj origami radionica. U toj ulozi aktivan je i u Zajednici tehničke kulture grada Ludbrega, a mnoge radionice održao je i u školama na ludbreškom području.

Dragutin Gerić
Dragutin Gerić

Ovaj majstor izrade likova i modela od papira sudionike jučerašnje radionice ukratko je upoznao s poviješću i tehnikom origamija.

– Papir za origami mora biti tanak, ali dovoljno žilav da se može presavijati više puta bez pucanja. Bit origamija je da se papir ne reže, ne trga i ne lijepi. Minimalni rezanje i lijepljenje dozvoljeno je samo u izuzetnim slučajevima. – kazao je Dragutin Gerić i dodao kako se modeli u principu izrađuju od papira u obliku kvadrata, međutim da to nije nešto što se mora poštivati pod obavezno. – Origami može nastati primjerice i od pravokutnika, peterokuta, kruga i trokuta koji se sve više koristi. Moguće je i spajanje više origamija u jedan, bitno je samo da savijanje bude osnovna izražajna tehnika.-

Ludbreški origami stručnjak kaže kako najviše voli izrađivati životinje, a tu i tamo napravi i neki geometrijski oblik.

-Po mom iskustvu, svatko tko se krene baviti origamije fasciniran je uopće da je moguće napraviti tako nešto od papira. Obično najprije traži najkompliciranije modele da sam sebe uvjeri koliko može. Kad svlada komplicirano onda tek prelazi na jednostavnije modele. Uglavnom, svi koji se počnu baviti tehnikom origami teže za tehnički kompliciranim modelima kako bi naučili više i u konačnici provjerili što sve mogu. – objašnjava origami stručnjak.

Nastali leptiri, kocke, žabe, ptice..

Uz kreativni žamor i znatiželju sudionici su na spomenutoj radionici usavršili svoje prve origami poteze, a svaki se savjet slušao s velikim zanimanjem. Nakon sat i pol svi su imali barem 3 napravljena modela koja su ponijeli sa sobom.

Najmlađa sudionica origami radionice bila je šestogodišnja Hana. – Već sam radila origami doma i to žabu. Ovdje mi je najzanimljivije bilo izrađivati kocku. Bilo mi je super. – otkrila nam je.

Ako želite naučiti nešto više o ovoj tehnici možete se javiti Zajednici tehničke kulture grada Ludbregu u sklopu koje djeluje mala origami sekcija pod vodstvom Dragutina Gerića.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content