Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ domaćin je danas otvorene putujuće izložbe o najprepoznatljivijem elementu podravske i međimurske narodne nošnje – tibetu. Radi se o rupcima velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.

Izložba ‘Tibeti u Podravini i Međimurju’ organizirana je u povodu Međunarodnog dana muzeja, a u suradnji Muzeja grada Ludbrega, Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice te njihovim višim kustosicama Janjom Kovač i Marijom Mesarić, koje su ujedno i idejne začetnice te autorice izložbe. Pripremi izložbe, kao neovisna suradnica pridružila se i Venija Bobnjarić-Vučković, dipl. pov. umjetnosti i etnolog, vanjski suradnik Centra za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg.

– Izložbom u Ludbregu obuhvaćeni su panoi originalnog postava izložbe iz Čakovca i Koprivnice na kojima su prezentirani rezultati istraživanja o tibetnim rupcima na narodnim nošnjama Međimurja te koprivničke i ludbreške Podravine. Dvije izložene lutke odjevene su u međimursku i ivanečku narodnu nošnju koje na sebi nose i tibetne rupce. Ostali dio postava izložbe u Ludbregu nadopunjen je izlošcima s područja ludbreške Podravine prikupljenima u Muzeju grada Ludbrega i zbirci Žena iz Centra svijeta, te za ovu priliku posuđenih primjeraka iz KUD-u Anka Ošpuh iz Ludbrega, KUD-a Martijanec te privatnih kolekcija obitelji Herceg i Dretar. Među njima su tibetni rubaca većih dimenzija, četvrtastih ili trokutastih, koji su prekrivali ramena i leđa, ali i rupci manjih formata koje su žene vezale na glavu te prekrivale kosu. – objasnila je Venija Bobnjarić-Vučković, dipl. pov. umjetnosti i etnolog

Na jednom posteru prezentirani su i radovi preventivne konzervacije zbirke rubaca Muzeja grada Koprivnice kao i provedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na dva rupca iz Koprivničkog Ivanca koji su provedeni u Restauratorskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu.

Otvorenju današnje izložbe prethodilo je predavanje kustosica Janje Kovačić i Marije Mesarić koje se održalo u svečanoj dvorani dvorca Batthyany, a u sklopu kojeg se zainteresirana publika detaljnije upoznala sa značenjem, korištenjem i funkcijom tibeta.


Ako ste propustili otvorenje, izložbu možete razgledati do 26. svibnja, radnim danom od 7 do 15 sati uz najavu na 042 306 113.