U Ludbregu je u tijeku obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti

U Ludbregu je u tijeku obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti

 Organizatori događanja su Grad Ludbreg, Sveučilište Sjever, Savez za željeznicu i općine Marijanec, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec. Program je službenim otvorenjem započeo u 11 sati. Evo što je tom prigodom rekao Ante Klečina, predsjednik Saveza za željeznicu.

-Europski tjedan mobilnosti obilježava se od 16. do 22. rujna i cilj je kroz niz manifestacija koje organiziraju gradovi, općine i regije građane podsjećati da se rade aktivnosti na razvoju održive mobilnosti, da se stvaraju mogućnosti da građani koriste javni prijevoz, da koriste bicikle, da pješače, da kombiniraju sve te stvari jer su komplementarne. Dakle, ako ne možete pješice pristupit do željezničke ili autobusne stanice teško da ćete ih koristiti. Znači trebate izgraditi regije koje su dobre za hodanje i koje se onda mogu dobro povezati javnim prijevozom. Tu je naravno i pitanje prometne sigurnosti, pješački, biciklistički sustav i javni prijevoz puno su sigurniji od prijevoza automobilom. Bitno je građanima pokazati da postoje takve stvari o kojima se gradovi i općine brinu i u koje ulažu sve više i više projekata. –

Na Trgu Svetog Trojstva provodile su se prometne radionice za djecu, a na štandovima su se posjetitelji mogli detaljnije upoznati s održivom mobilnošću.
Jedan od projekata koji se predstavio bio je projekt Prometnjak.

– Riječ je o projektu kojem je cilj osvijestiti važnost prometne edukacije djece. Sastoji se od nekoliko aktivnosti i radionica koje su namijenjene djeci, predavanja koja su namijenjena odraslima i suradnji s institucijama i tvrtkama koje promoviraju sigurnost u prometu. Djeca su oduševljena, vole učit nove stvari i vole ih učiti na zabavan način. Upijaju kao male spužve i radionice im zbilja daju informacije koje mogu svakodnevno koristiti  u prometu. – istaknula je voditeljica projekta Lana Račić.

Na radionicama su sudjelovali vrtićarci i osnovnoškolci. Među njima je bio i Erik, učenik Osnovne škole Ludbreg.

-Naučili smo puno toga. Naučili smo kako se treba ponašati u prometu i na putu do škole. Trebamo poštivati prometne znakove. – poručio je.

Osim programa na Trgu Svetog Trojstva od 16 do 18 sati u prostoru Centra za kulturu i informiranje održavat će se tribina “Održive ulice, trgovi i promet ludbreškog kraja” na kojoj će se između ostalog govoriti o integriranju gradskih autobusa i prigradske željeznice, o uređenju zone sigurnog prometa te o zelenom i održivom gradskom prostoru.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content