);
U Hrvatskoj su od danas na snazi posebne mjere koje vrijede 30 dana

U Hrvatskoj su od danas na snazi posebne mjere koje vrijede 30 dana

U Hrvatskoj su od danas na snazi posebne mjere koje vrijede 30 dana, a kojima se zatvara čitav niz objekata i značajno ograničava mogućnost širenja virusa u populaciji.

Nadležna tijela podsjećaju na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Otkazivanje svih javnih događanja: U pripremi je odluka kojom se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina…
Obustava rada ugostiteljskih objekata uz iznimmku: Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.
Obustava rada svih trgovina uz iznimke: Obustavit će se rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekrane, benzinskih crpki, kiosaka, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijalizirnaih ortopedskih pomagala…
Obustava: rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Za objekte koji će raditi:

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punkotve s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.
Dužni organizirati rad od kuće:

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu te mjere.
Također:

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.
Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.
Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.
Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Detaljne Odluke donosimo u nastavku:

Odluka – mjere ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina-1

Odluka – privremena zabrana prelaska preko graničnih prijelaza RH

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content