);
U digitalnom svijetu ‘osvanuo’ prvi ludbreški portal s video receptima

U digitalnom svijetu ‘osvanuo’ prvi ludbreški portal s video receptima

Centar za kulturu i informiranje Ludbreg nastavlja s gastro projektom ‘Je gotovo?!’

Riječ je projektu koji je započeo protekle 2021. godine u obliku natječaja za starinske i tradicionalne recepte koji su bili dio istoimene izložbe. Ove godine projekt je dobio svoj nastavak, ali u obliku video recepata .

– Ideja je da kroz video recepte, ljubiteljima kuhanja prezentiramo kako se to kuha na našem području. Pritom se nećemo samo ograničiti na starinu i tradiciju već idemo u širinu kroz koju ćemo ponuditi i neke modernije recepte. Naše kamere bilježit će svaku fazu pripreme jela kako bi se i oni neiskusni mogli kasnije okušati u kuhanju. Video recepti će biti prezentirani u serijalima, a svaki serijal imat će svoju temu i naziv. – poručuje ekipa iz Centra koja je proteklih mjeseci vrijedno snimala i montirala.

Prvi serijal posvećen je klasičnim i starinskim jelima.

Zelena polja okolice Ludbrega puna su proizvođača domaće, autohtone hrane i namirnica. Njihova ponuda presjek je gastro tradicije Sjeverozapadne Hrvatske. U gastro tradiciju samog Ludbrega uz mliječne proizvode, med, vino, proizvode od buče, već slavne ludbreške jagode i nadaleko poznati ludbreški hren spadaju i jela koja se prenose generacijama, s koljena na koljeno.

Kako bi ona ostala zabilježena u digitalnom svijetu i tako ostala sačuvana za nadolazeće generacije, ekipa iz Centra za kulturu i informiranje ‘D.Novak’ odlučila je projekt započeti sa snimanjem serijala o njihovoj pripremi.

Prvi serijal nazvan ‘Kuhajmo sa ženama iz centra svijeta’ snima se u Bakinoj hiži, kućici uređenoj u stilu 19. i početka 20. stoljeća koja je pravi vremeplov u prošlost i nekadašnji način života. Odlična je to kulisa za pripremu klasičnih jela našega kraja.

– Pripremali smo klipiće, salenjake, štrukle s hajdinom, medenjake, zlevanku, makovnjaču i orehnjaču. Sve su to jela koja su se zasigurno barem jednom pripremala u svakom domaćinstvu u našoj okolici, ali svaka kuharica ima neku svoju ‘caku’ koju nam otkrije. Nekoliko recepata još je u fazi montaže i priprema, a naš je kalendar zatrpan već unaprijed dogovorenim snimanjima. Veseli nas što je interes uistinu dobar i što su naše kuharice prevladale strah od kamera. – kažu Matea Maltarić, Miroslav Vađunec i Iva Havaić koji stoje iza ovog projekta.

Na stranici ‘Je gotovo?!’ od danas možete pogledati prve snimljene video recepte, a možda se i okušati u njihovoj pripremi.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content